5-stappencontrole

Wat houdt de 5-stappencontrole in?

De Schrijfdokter wil graag dat je tekst tot in de perfectie is gecorrigeerd. Dat kan echter niet door zomaar even de spellingscontrole in Word “eroverheen te gooien”. Daarom hanteren wij een systeem dat zowel de opdrachtgever als onszelf de zekerheid biedt van een zeer goed gecorrigeerde tekst. We leggen je uit hoe dat werkt.

boek redigeren 5 stappen

5-stappencontrole van De Schrijfdokter

1. Als we je tekst hebben ontvangen, gaan we als eerst in Word de functie “spellingscontrole”  uitvoeren. Dat doen we vooral om de eerste fouten te verwijderen, maar ook om een indruk te krijgen van welke fouten we tegen gaan komen en waar we dus extra op moeten letten.

2. Hierna lopen we de desbetreffende tekst zin voor zin, en zelfs woord voor woord helemaal na. Gedurende het corrigeren noteren we de zaken waarvan wij vinden dat ze na afloop nog een extra check nodig hebben. Bijvoorbeeld: we willen graag dat een bepaald woord uit de eerste alinea exact hetzelfde wordt geschreven als datzelfde woord elders in de tekst.

3. De tekst is nu grofweg gecorrigeerd. Nu – tijdens stap 3 – lopen we de woorden en woordcombinaties na die we bij stap 2 hebben opgeschreven en die nu dus extra aandacht krijgen.

4. Als de op een na laatste stap gebruiken we een standaardlijst – zelf samengesteld door onze ervaren correctoren – met daarin vermeld de meest gemaakte taalfouten in het Nederlands. Dat is zo’n lijst van ongeveer 100 taalkwesties waarvan wij weten dat deze fouten regelmatig in een scriptie of in een boek worden gemaakt. We checken je tekst op deze 100 taalkwesties.

5. De laatste stap betreft het nog eenmaal nalopen van de tekst middels de “spellingscontrole” in Word. De allerlaatste foutjes worden op deze wijze verwijderd. Dat zijn geen grote fouten meer. Gedacht moet worden aan bijvoorbeeld het weghalen van een onnodige spatie.

 

De correcties zijn nu uitgevoerd. Dat wil zeggen dat je nu de beschikking hebt over een document, scriptie of manuscript dat in zijn geheel tot in de perfectie is gecorrigeerd. Wil je je tekst grondig laten corrigeren door De Schrijfdokter middels de 5-stappencontrole, laat het ons dan weten door het invullen van onderstaand contactformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Bijlage (alleen .doc, .docx of .rtf en maximaal 1Mb groot, gebruik in geval van twijfel of storing het e-mailadres info@deschrijfdokter.com)