Het uur U

We gebruiken het regelmatig. En we weten ook allemaal wat het betekent. Maar als we de vraag stellen: “Weet u waar Het uur U vandaan komt”, dan moeten we het antwoord schuldig blijven. Wij geven je een korte uitleg.

Het uur U

Als een moment van de waarheid is aangebroken, gebruiken we soms de uitdrukking ‘Het uur U’. Het geeft aan dat weinig tijd meer te verliezen is, dat het nu serieuze business is of dat we echt tot actie moeten overgaan. Zeer waarschijnlijk is de uitdrukking afkomstig uit de militaire wereld. De hoofdletter U is blijkbaar ontstaan om het woord uur aanzienlijke versterking en duidelijke herhaling mee te geven. De noodzaak van het moment wordt daarmee nog eens extra benadrukt. Soms treffen we op internet ook de uitleg dat de hoofdletter U staat voor ultimatum. Deze uitleg wordt door ons zeer onwaarschijnlijk geacht.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Waarom is deze uitdrukking zo bekend?

Op zich is het vreemd dat een uitdrukking die afkomstig is uit de wereld van militairen zo bekend is bij het ‘gewone volk’. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dat te maken met een redelijk bekend gedicht dat in 1942 ten tijde van de oorlog is geschreven door Martinus Nijhoff, en dat dus de titel Het uur U had. Dit soort uitdrukkingen treffen we niet alleen in de Nederlandse taal. Ook in het Frans treffen we zo’n variant, namelijk heure H. Dat geldt ook voor de Engelse taal waar we de uitdrukking H-Hour aantreffen. Ook de zeer bekende Engelse uitdrukking D-day kan worden beschouwd als zo’n zelfde aanduiding. D-day stond voor Decision Day of Deliverance Day. Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Heb je nog vragen over uitdrukkingen en spreekwoorden? Vraag het ons, bijvoorbeeld via het offerteformulier. Wellicht hebben we het antwoord niet meteen paraat, maar we doen ons best om de betekenis te achterhalen. Ook voor andere vragen over de Nederlandse taal zitten wij voor je klaar. Binnen 24 uur krijg je van ons een passend antwoord. De Schrijfdokter hanteert de richtlijnen, adviezen en regels van het Genootschap Onze Taal.

Vorig bericht
Verkleinwoorden
Volgend bericht
Hun of hen
Menu