Gebeurt of gebeurd

Is het gebeurt of gebeurd?

Het blijft een lastige kwestie. Is het gebeurt of gebeurd? De Nederlandse taal is nu eenmaal niet eenvoudig. En zeker ook niet logisch. Maar wanneer schrijf ik nou een ‘gebeurt’ en wanneer schrijf ik ‘gebeurd’? Lees het hieronder.

gebeurt of gebeurdGebeurt

Als eerst behandelen we de vorm ‘gebeurt’. Wanneer gebruiken we deze variant? We nemen de volgende voorbeeldzin:

“Druk op de Entertoets en kijk wat er gebeurt.”

Om te weten waarom we hier ‘gebeurt’ moeten schrijven, gaan we de zin ontleden. ‘Gebeurt’ is in deze zin een persoonsvorm en ‘wat’ is het onderwerp. Dat betekent dat we in dit geval een ‘t’ moeten toevoegen aan de stam ( gebeur + t = gebeurt). Meerdere voorbeelden van deze vorm:

  • Waarom gebeurt dat ons nu weer?
  • Wat gebeurt er als ik op de alarmknop druk?
  • Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.
  • Wel uitkijken! Anders gebeurt er nog iets met je.

Gebeurd

Omdat we niet goed het verschil horen tussen de ‘d’ en de ‘t’ ontbreekt voor velen de logica. In veel gevallen schrijven we ‘gebeurd’ met een ‘d’. In dat geval spreken we van een voltooid deelwoord van het werkwoord ‘gebeuren’. Mogelijke opties zijn: er is gebeurd, er was gebeurd, het zou gebeurd kunnen zijn. Een voorbeeldzin:

“De update van dat programma is een uur geleden al gebeurd.”

Omdat we hier spreken van een voltooid deelwoord, dient het betreffende woord met een ‘d’ geschreven te worden. Als ‘gebeurd’ op deze wijze in een zin staat vermeld, dan is er nagenoeg altijd nog een ander werkwoord in de zin aanwezig. Nog meer voorbeelden van de vorm ‘gebeurd’:

  • Kijk naar je beeldscherm en zie wat er is gebeurd!
  • Wat zou er toch gebeurd kunnen zijn met die mevrouw uit die straat verderop?
  • Hoe kan het in hemelsnaam zo gebeurd zijn?
  • Wat gebeurd is, is gebeurd.

 

De ideale taalcursus

Heb je interesse in taal? En wil jij ook graag inzicht in al die lastige taalkwesties? Probeer dan eens een taalcursus van NTI, bijvoorbeeld de cursus Nederlands foutloos schrijven en spreken. Nadat je op je eigen tempo deze betaalbare cursus hebt gevolgd, heb jij voor altijd een antwoord op al die moeilijke taalvragen.

gebeurd of gebeurt

Vind je het Nederlands erg moeilijk vanwege je migratie-achtergrond? Neem dan eens een kijkje bij Nederlands voor anderstaligen, ook van de NTI. Binnen korte tijd ben jij in staat je verstaanbaar te maken in het Nederlands. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.