Wie is voor mij de juiste corrector?

Wie is de ideale corrector voor mijn manuscript?

Het is belangrijk een corrector te kiezen waar u het juiste gevoel bij hebt. Hij of zij moet zeer kundig zijn en bekend zijn met alle regels van de Nederlandse taal. Maak wat dit betreft dus de juiste keuze. Het uitgeven van een boek is tenslotte een kostbare zaak. Welke opties hebt u eigenlijk bij het kiezen van een corrector?

  • Kennis of familie die goed Nederlands kan
  • Freelance corrector met veel ervaring
  • Uitgeverij die naast uitgeven ook de dienst corrigeren aanbiedt

juiste correctorKennis of familie als corrector

Soms horen we de auteur van een manuscript bijvoorbeeld zeggen: “Ik laat het wel door mijn oom controleren. Die is goed in Nederlands.” Het zou inderdaad een geschikte en vooral betaalbare optie kunnen zijn. Houd er echter wel rekening mee dat de uitgever taalkundige eisen stelt aan uw manuscript. Uw kennis of familielid moet hiervan absoluut op de hoogte zijn.

Freelance corrector

Op internet treft u genoeg correctors aan die in staat worden geacht uw manuscript op de juiste wijze te corrigeren. Zij behoren op de hoogte te zijn van de regels die de uiteindelijke uitgever hanteert. Ook kunt u de uitgever vragen om een leidraad voor de corrector met daarin vermeld de taalkundige wensen. Zij hebben deze meestal wel in hun bezit. Doorgaans is het correctiewerk bij een freelance corrector een stuk goedkoper dan bij een uitgeverij.

Uitgeverij

Wilt u er zeker van zijn dat de correcties goed worden uitgevoerd, dan is ook de uitgeverij een geschikte optie. Maar deze optie heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat u de verantwoordelijkheid van de correcties in zijn geheel bij de uitgeverij legt. Dat is natuurlijk prettig. Het nadeel is dat u aanzienlijk meer betaalt dan bij een freelance corrector.

Uw uitgever neemt uw correctiewerkzaamheden wel aan, maar besteedt het doorgaans direct weer uit aan een andere partij. Dat kan zomaar de freelance corrector zijn die we hierboven hebben beschreven. Let dus op: als u kiest voor de uitgever als corrector, dan vallen de kosten aanzienlijk hoger uit. Dat kan zomaar honderden euro’s schelen.

Vrijblijvende offerte

Wilt u graag een vrijblijvende offerte? Gebruik dan onderstaand formulier. Binnen 24 uur weet u dan exact wat u kunt besparen.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Bijlage (alleen .doc, .docx of .rtf en maximaal 1Mb groot, gebruik in geval van twijfel of storing het e-mailadres info@spellingscontrole.com)