Naar aanleiding van of na aanleiding van

Naar aanleiding van – correct of niet?

Te vaak zien we een verkeerde spelling van de uitspraak Naar aanleiding van. Is dat erg? Nou, dat hoeft niet. Maar als u bijvoorbeeld ondernemer bent en u schrijft meerdere woorden foutief, dan maakt u natuurlijk geen goede indruk bij uw (potentiële) klanten. Maar wat is nu de juiste schrijfwijze? Naar aanleiding van of na aanleiding van?

naar aanleiding vanNaar aanleiding van – waarom is het zo lastig?

Soms wordt beweerd dat beide varianten correct zouden zijn. Dat is absoluut niet het geval. Er is maar één juiste schrijfwijze. Toch schrijven we het zeer vaak niet goed. Hoe kan dat nou? Veelal heeft het te maken met ‘wat je hoort’ in het dagelijkse leven. Als we spreken van naar aanleiding van, horen we nauwelijks dat we naar zeggen. Dus denken we al gauw dat na hetgeen is dat we horen. Maar er zijn meer redenen waarom we de foutieve versie gebruiken.

 

[maxbutton id=”13″]

 

Als we bijvoorbeeld kijken naar de woorden Na verloop van tijd denken we al gauw dat Naar aanleiding van eenzelfde soort combinatie van woorden is. Maar dat is dus niet geval. Na na verloop van tijd verwacht je een vervolgactie in de zin van: na dat ene moment gaat er iets gebeuren of heeft er iets plaatsgevonden. En dat is juist. Maar dat speelt bij naar aanleiding van helemaal niet. Al lijkt het er misschien wel op, het is echter niet het geval.

naar aanleiding vanDe woorden na en naar zijn overigens nauw aan elkaar verwant. Maar voor een uitleg moeten we enkele eeuwen terug. Lange tijd waren beide woorden synoniemen. Dus ergens is het ook niet vreemd dat we naar aanleiding van nog steeds weleens foutief opschrijven. Na het jaar 1500 kwam er pas echt een wezenlijk verschil tussen beide varianten.

 

[maxbutton id=”17″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.