5-stappencontrole

Wat houdt de 5-stappencontrole in?

De Schrijfdokter wil graag dat je tekst tot in de perfectie is gecorrigeerd. Dat kan echter niet door zomaar even de spellingscontrole in Word “eroverheen te gooien”. Daarom hanteren wij een systeem dat zowel de opdrachtgever als onszelf de zekerheid biedt van een zeer goed gecorrigeerde tekst. We leggen je uit hoe dat werkt.

boek redigeren

5-stappencontrole van De Schrijfdokter

1. Als we je tekst hebben ontvangen, gaan we als eerst in Word de functie “spellingscontrole”  uitvoeren. Dat doen we vooral om de eerste fouten te verwijderen, maar ook om een indruk te krijgen van welke fouten we gaan tegenkomen en waar we dus extra op moeten letten.

2. Hierna lopen we je tekst woord voor woord helemaal na. Gedurende het corrigeren noteren we de zaken waarvan wij vinden dat ze na afloop nog een extra check nodig hebben. Bijvoorbeeld: als bij een woord meerdere schrijfwijzen mogelijk zijn. We checken dan achteraf of we consequent gecorrigeerd hebben.

3. De tekst is nu grofweg gecorrigeerd. Nu – tijdens stap 3 – lopen we de woorden en woordcombinaties na die we bij stap 2 hebben opgeschreven en nu dus extra aandacht krijgen.

4. Tijdens de op een na laatste stap checken we je tekst middels een standaardlijst – zelf samengesteld door onze ervaren correctoren – met daarin vermeld de meest gemaakte taalfouten in het Nederlands. Dat is zo’n lijst van ongeveer 100 taalkwesties.

5. De laatste stap wordt uitgevoerd door een tweede lezer. Een andere ervaren corrector loopt dus nogmaals de gehele tekst na. De allerlaatste foutjes worden nu verwijderd.

 

De correcties zijn nu uitgevoerd. Dat wil zeggen dat je nu de beschikking hebt over een document, scriptie of manuscript dat in zijn geheel tot in de perfectie is gecorrigeerd. Wil je je tekst grondig laten corrigeren door De Schrijfdokter middels de 5-stappencontrole? Stuur dan een mail naar info@spellingscontrole.com of bel naar 06 – 14 87 45 86.