Boek

Boek schrijven – tips

Ga je een boek schrijven? En weet je niet exact hoe je moet beginnen? Dan is het raadzaam onderstaande tips eens door te nemen. Ben je een beginnend schrijver, verwacht dan niet van jezelf dat je meteen een bestseller produceert. Zo simpel werkt het nu eenmaal niet. Bekijk de tips goed. Het zorgt er in ieder geval voor dat je schrijft met beleid.

boek schrijvenBen ik wel een schrijver?

Tja, dat is een vraag die je uiteindelijk zelf kunt beantwoorden. Het is echter wel zo dat je niet per se een begenadigd talent moet zijn om te schrijven. Natuurlijk is het prettig als de fraaiste zinnen uit je pen rollen, maar het biedt geen enkele garantie. Het is vooral een kwestie van doorzetten.

 

Ben jij foutloos?

Mmm…nee, foutloos is niemand. Probeer dat als schrijver van een boek ook niet te zijn. Het is over het algemeen een kwestie van vlieguren maken, zoals ze dat weleens zeggen. En tijdens die vlieguren maak je soms een foutje. Nou, dat mag. Zie in dat je niet perfect bent als je schrijft. En trouwens, wie bepaalt of iets goed is? Wat jij niet goed vindt, kan een ander prima vinden. En andersom natuurlijk.

Er komt niets uit m’n pen!

“Lekker, ik ga eens flink schrijven vandaag.” En vervolgens zit je achter de laptop en komt er niets uit je vingers, of uit je hersencellen. Tja, die momenten hebben we allemaal weleens. Hou in dat geval vol. Het moment dat je wél inspiratie hebt komt vanzelf. Als je telkens afhaakt omdat het je niet lukt de mooiste epistels te schrijven, dan kan het weleens heel lang gaan duren.

boek schrijven tipsBoek schrijven – waar ga ik zitten?

Als je een boek gaat schrijven, zit je waarschijnlijk dagen- of wekenlang achter je beeldscherm. Een prettige werkplek is daarom een vereiste. Dan moet je niet alleen denken aan een comfortabele bureaustoel, maar evenzo is een plek waar je niet continu wordt afgeleid zeer gewenst. Beschouw deze hobby als werk en gun jezelf de tijd en een fijne werkomgeving. O ja, vergeet niet je telefoon ver weg te leggen!

Van uitstel komt afstel

Eerlijk gezegd heb ikzelf niet zoveel met dit soort uitspraken. Ik kan er niets mee. Echter, bij het schrijven van een boek blijkt het inderdaad wel zo te werken. Een boek schrijven is een pittige klus en je bent daarom geneigd te zeggen: “Ach, dat doe ik volgend jaar wel. Het is nu te druk.” Maar in het volgende jaar is er weer een andere reden om het uit te stellen. Dus ja, van uitstel komt waarschijnlijk afstel. Begin er dus gewoon aan!

Schrijf eerst een artikel

Dit lijkt een zinloze tip, maar dat is het niet. Voordat je meteen ‘een dikke pil’ van 400 bladzijdes gaat schrijven, is het een goed idee te beginnen met een kort verhaal of artikel. Plaats dit eens op bijvoorbeeld de site www.frankwatching.com en kijk welke reacties je krijgt. Deze reacties en tips helpen je allicht verder als je na verloop van tijd besluit om toch die dikke pil te gaan schrijven.

Boek schrijven – waarover eigenlijk?

We zouden het bijna vergeten, maar ook het onderwerp van je toekomstige bestseller 🙂 is van belang. Wat is het centrale onderwerp van je verhaal? Welke zaken gaan plaatsvinden? En gaan deze vooraan, halverwege of ergens achteraan in je verhaal plaatsvinden. Kortom, maak een logische volgorde van de zaken die je wilt vertellen en houd voor jezelf helder wie de hoofdpersonen gaan worden.

boek schrijven tip

 

Voor wie schrijf je?

In eerste instantie schrijf je natuurlijk voor jezelf. Je vindt het tenslotte leuk om te doen. Maar ja, je wilt ook dat je boek gelezen en verkocht wordt. Wie zijn de mensen die je boek gaan kopen? Ben je daar al achter? En sluit de beoogde doelgroep wel aan op het centrale thema van je boek? Zorg dat je dit voor jezelf duidelijk hebt. Dat helpt als je in een later stadium een uitgever zoekt en hen dient te overtuigen.

 

Boek schrijven – doe het niet alleen

Nee, je hoeft er geen rondetafelsessie van te maken. Dat werkt niet. maar durf je kwetsbaar op te stellen en laat mensen uit je omgeving lezen wat al op papier staat. Zelf kun je dat niet meer goed beoordelen. Je zit immers zo diep in je eigen boek dat een heldere visie op je eigen boek uit te sluiten is. Vraag aan een ander wat hij ervan vindt. Het helpt je echt!

Leve de ruwe versie!

Het eerste hoofdstuk van je nieuwe boek hoeft niet direct foutloos en helemaal uit de kunst te zijn. Schrijf ‘m en leg ‘m daarna ook weer weg. Pak in een later stadium dat hoofdstuk nog eens terug. Je zult merken dat je er nu met een heel ander oog naar kijkt. Die nieuwe invalshoek kan dat hoofdstuk een stuk beter maken. En daarbij: het is ook leuk om te kunnen zeggen dat je de eerste paar hoofdstukken al af hebt!

Sluit het goed af

Het siert de schrijver als hij ook de tijd heeft genomen om achter in het boek de mensen te boek schrijven dankwoordbedanken die hebben meegewerkt. Of in ieder geval de mensen die je de mogelijkheid hebben geboden – en voor jou dus tijd hebben vrijgemaakt – om je droom na te jagen. Zo sluit je je boek in stijl af.

 

Is je boek reeds geschreven en wil je dat een professional kijkt naar de spelling en grammatica? Benader dan zeker De Schrijfdokter. Of kijk op de pagina Boek redigeren. Met onze scherpe tarieven kunnen we je op zijn minst een concurrerende offerte toesturen. Heb je interesse? Bel ons op  06 – 14 87 45 86 of mail naar info@spellingscontrole.com.