Onder andere

Onder andere(n) kan naar van alles verwijzen en kan zowel met als zonder n worden geschreven. Maar wanneer gebruik je die n? Simpel gezegd gebruik je alleen onder anderen als je naar concrete personen verwijst. In de meeste gevallen worden deze mensen ook echt in de zin benoemd. Heb je het over dingen en dieren, dan is de n niet nodig.

  • Onder anderen Gijs, Marco en Dave waren uitgenodigd voor het feestje.
  • In de dierentuin kun je onder andere leeuwen, wolven en vleermuizen bekijken.
  • Bij het benefietconcert traden onder anderen Duncan Lawrence, Nielson en Willeke Alberti op.
  • Bij die winkel verkopen ze onder andere boeken en tijdschriften.

Er zijn ook gevallen waarbij het onderscheid iets lastiger is. Dat is bij de verwijzing naar groepen van mensen. Ook daar is het individuele karakter van wat je benoemt het belangrijkst. Benoem je een groep waarbij het eigenlijk niet uitmaakt wie er precies in die groep zitten, dan gebruik je geen n. Gaat het echter over een groep waarbij het wel uitmaakt welke specifieke mensen in de groep zitten, dan heb je wel een n nodig.

– Bij ons in Zeeland zien we onder anderen veel Belgen en Duitsers op het strand. Omdat hier heel specifiek gemeld wordt dat het hier Belgen en Duitsers zijn die zich op het strand begeven, gaat het hier dus om een zogenaamde individueel getinte verwijzing. En dus is een n op zijn plaats.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Tijdens het festival traden onder andere de Beatles, Maroon 5 en de Red Hot Chili Peppers op. In dit geval benoem je een groep, maar maakt het voor de verwijzing geen verschil welke specifieke personen er in die groep zitten. Denk bijvoorbeeld aan een wisseling in bandleden. Als één lid wordt vervangen, blijft de rest van de band gewoon zijn naam behouden. Daarom is de n hier niet gewenst.

Extra weetje: onder andere kan sowieso door onder meer worden vervangen. Als het om onder anderen gaat is dat zeker ook mogelijk, maar er zijn mensen die in dat geval onder anderen netter vinden.

Is bovenstaande nog niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact op met De Schrijfdokter. Ook voor een offerte kun je ons benaderen. Wij hanteren de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

 

Vorig bericht
Noch
Volgend bericht
Onlinecursus
Menu