Dankjewel of dank je wel

Weet jij wat correct is?

Is het dankjewel of dank je wel? Misschien is het wel dankuwel of dank u wel? Kort gezegd: al deze vormen – en nog een aantal andere varianten – kunnen probleemloos worden gebruikt. Heb je vaker een lastige taalvraag? Kijk dan eens naar onderstaande aanbieding van De Schrijfdokter.

 

E-book: ‘De 100 meest voorkomende taalproblemen’ – 150 pagina’s aan eenvoudige taaluitleg

“Ik weet nu zeker dat er geen fouten meer in mijn documenten staan!”

Download e-book Preview e-book

 

Tussenwerpsel

Schrijf je de woorden allemaal aan elkaar, dan is er sprake van een tussenwerpsel. De drie woorden zijn een geheel geworden met één betekenis. Dit komt vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan het woord alsjeblieft. Dit is ooit ontstaan uit het zinnetje als het je belieft. Er zijn verschillende tussenwerpsels te benoemen:

  • Dankjewel!
  • Dankuwel voor deze kans.
  • Dankjulliewel voor jullie hulp!

Het verschil tussen dankjewel en dankuwel zit hem voornamelijk in de formaliteit. Dankjewel wordt gebruikt in een informele context, dankuwel is beleefder. Beide tussenwerpsels kunnen zowel op één als op meerdere personen slaan. Een andere meervoudsvorm is dankjulliewel. Deze informele vorm wordt in de woordenboeken niet genoemd, maar wel gebruikt. Het is in dit geval ook mogelijk om een van beide te vervangen door je. Je kan immers ook in het meervoud worden gebruikt.  

Dankjewel of dank je wel

Dankjewel of dank je wel – zelfstandig naamwoord

Het aan elkaar geschreven tussenwerpsel kan ook als zelfstandig naamwoord worden gebruikt. Dit zie je in de volgende zinnen:

  • Een dankjullie wel is hier op zijn plaats.
  • Na haar hartelijke dankjewel gaf ze Marloes ook nog een knuffel.
  • Een helpende hand levert vaak een dankuwel op.

Zonder wel

Maar wat gebeurt er als je wel weglaat? Dan is het de bedoeling dat je de woorden altijd los van elkaar schrijft. Dank je kan wel. Dankje kan ook, maar is raar. Hetzelfde geldt voor danku en dankjullie.

Zin

Schrijf je de woorden los van elkaar, dan gedragen deze zich als een zin waarin het persoonlijk voornaamwoord wordt weggelaten. Dit komt overeen met zinnen als Dank u zeer, dank je hartelijk, dank jullie zeer. Hetzelfde onderscheid tussen informeel en formeel, tussen enkel- en meervoud geldt ook hier. Vind je dit soort taalvragen lastig en wil je er meer over weten, stel dan gerust je vraag aan De Schrijfdokter. Ook voor het opvragen van een offerte mag je ons benaderen. Wij hanteren altijd de regels en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.