Hoe vervoeg ik Engelse werkwoorden
Steeds vaker zien we Engelse werkwoorden terug in Nederlandse teksten. Op zich is daar niets mis mee. We weten tenslotte wat ze betekenen. Althans, daar gaan we vanuit. Het is echter wel zo dat ze ook vervoegd moeten worden. En dan zitten velen onder ons plots met de handen in het haar. Want Engelse woorden op z’n Nederlands vervoegen, voelt soms vreemd aan.
Gratis download!
Inclusief heldere uitleg! En wij vragen niet om uw gegevens of mailadres.
Engelse werkwoorden – Nederlandse regels
Werkwoord timen – in dit geval is de extra e noodzakelijk
- Ik time / timede
- Jij timet / timede
- Hij timet / timede
- Wij timen / timeden
- Jullie timen / timeden
- Zij timen / timeden
Werkwoord streamen
- Ik stream / streamde
- Jij streamt / streamde
- Hij streamt / streamde
- Wij streamen / streamden
- Jullie streamen / streamden
- Zij streamen / streamden
Werkwoord racen
- Ik race / racete
- Jij racet / racete
- Hij racet / racete
- Wij racen / raceten
- Jullie racen / raceten
- Zij racen / raceten
Deze werkwoorden spreken eigenlijk voor zich. Met enige logica kom je een heel eind en zul je bij deze werkwoorden niet snel fouten maken. Toch pakken we er nog een ander werkwoord bij. Het is een werkwoord dat echt past bij deze tijd, namelijk liken. En dan doelen we op het liken van van een Facebook-pagina. Te vaak zien we de foutieve vorm ‘ik heb de pagina geliked’. In de verleden tijd zeg je namelijk: “Ik likete de pagina.” Dus ook in de voltooide tijd gebruik je de uitgang -t. Namelijk: “Ik heb de pagina geliket.” Het Genootschap Onze Taal adviseert om het gebruik van Engelse woorden te beperken. Daar waar het echt nodig is en de Engelse variant zelfs een meerwaarde is, kan het zeker gebruikt worden. Maar mocht een Nederlands alternatief voorhanden zijn, dan dient dit als eerst gebruikt te worden.
Voor meer informatie over de spellingscontrole van je scriptie of andere teksten kan contact worden opgenomen met Peter Kanters van de De Schrijfdokter. Bel naar 06 – 14 87 45 86 of mail naar info@spellingscontrole.com. Wil je graag meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op de site van het Genootschap Onze Taal.