Kabinet-Rutte

Hoe schrijf ik kabinet Rutte?

Inmiddels zijn we aanbeland bij het derde kabinet dat geleid wordt door Mark Rutte. Dan kunnen we lekker compact zeggen: kabinet-Rutte III. Maar waarom schrijf je het zo en niet met nog een streepje, of alleen maar spaties?

Als een bepaald voorwerp of een specifieke zaak is vernoemd naar degene die de belangrijkste rol speelt in het ontstaan ervan, krijg je altijd een streepje. Dat geldt dus voor alle kabinetten die vernoemd worden naar hun premier, maar bijvoorbeeld ook voor rechtszaken tegen specifieke personen. Wat voorbeelden:

  • Het kabinet-Balkenende
  • De zaak-Taghi
  • De motie-Wilders
  • De commissie-Remkes

Gaat het in dit geval om twee hoofdpersonen die worden benoemd, dan komt er ook nog een streepje tussen de eerst- en laatstgenoemde naam. Er komt geen streepje voor het nummer omdat het gaat om daarmee een volgorde wordt benoemd. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld in namen van koningen: Willem I, Willem II, Willem III. Waarom er in deze gevallen voor Romeinse cijfers is gekozen, is niet gebaseerd op een specifieke regel. Het is ooit zo ontstaan en traditie geworden.

kabinet rutte

Heb je vaker vragen over constructies zoals kabinet Rutte, vraag het gerust aan De Schrijfdokter. Je kunt ons ook benaderen voor een scherpe offerte. Gebruik hiervoor dan ons offerteformulier. Wij volgen altijd de adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal.