Langeafstandsloper

Langeafstandsloper – is dit zo correct?

De titel van dit bericht – langeafstandsloper – ziet er maar raar uit. Is het wel correct geschreven? In het Nederlands treffen we vaker van dit soort constructies aan. Moet het woord nu aan elkaar worden geschreven? Of hadden we in dit geval moeten kiezen voor de variant lange afstandsloper?

Top 25 Irritantste Taalproblemen

Gratis download!

Inclusief heldere uitleg! En wij vragen niet om uw gegevens of mailadres.

 

Langeafstandsloper – wat is juist?

De juiste schrijfwijze is afhankelijk van wat u bedoelt. Daarom kijken we naar de betekenis van het woord. In dit specifieke geval kan het woord twee betekenissen hebben, namelijk:

  1. De lange afstandsloper heeft een lengte van bijvoorbeeld twee meter.
  2. De langeafstandsloper is iemand die graag lange afstanden aflegt.

langeafstandsloper

Als we kijken naar de eerste constructie, moet het woord lange inderdaad los van de rest worden geschreven. Lange heeft betrekking op de lengte van de loper (en dus niet op de afstanden). Echter in veel gevallen is optie 2 de juiste. Want of een loper lang is, is in negen van de tien gevallen niet relevant. Dat hij lange afstanden loopt, is veel interessanter. Voor het gemak gaan we ervan uit dat optie 2 de meest gangbare constructie is. De centrale vraag hierin is: Waar slaat het woordje lang op? Slaat het op de lengte van de loper (optie 1) of slaat het op de afstanden die men loopt (optie 2). We nemen er een ander voorbeeld bij.

Groenezeepfabrikant

Is bovenstaande spelling juist? Ja, het klopt helemaal. Maar ja, het ziet er vreemd uit. Ook dat klopt. Maar taaltechnisch gezien is het helemaal correct. Steker nog, dit woord is een beter voorbeeld dan de langeafstandsloper. Zou je kiezen voor de optie groene zeepfabrikant, dan zeg je eigenlijk dat de fabrikant groen is. En dat was niet de bedoeling. Kies je voor de optie groenezeepfabrikant, dan spreek je over een fabrikant die groene zeep fabriceert. En dat wilden we tenslotte zeggen. Het ziet er soms vreemd uit om dit soort woorden aan elkaar te schrijven, maar we zijn ertoe genoodzaakt. Anders spreken we onbedoeld over een lange loper of een groene fabrikant.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.