Tesamen of tezamen

Wat is correct?

Wat betreft de Nederlandse taal volgen wij altijd de organisatie Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is wat betreft onze taal leidend als het gaat om regels, richtlijnen en adviezen.

Is het tesamen of tezamen? De verwachting is dat tesamen de juiste schrijfwijze is. Vooral omdat je al gauw een s hoort wanneer je het woord uitspreekt. Toch is deze schrijfwijze niet correct. De enige echte correcte schrijfwijze is met een z, tezamen dus. Deze uitleg vind je overigens ook terug in onderstaande aanbieding van De Schrijfdokter.  

 

E-book: ‘De 100 meest voorkomende taalproblemen’ – 150 pagina’s aan eenvoudige taaluitleg

“Ik weet nu zeker dat er geen fouten meer in mijn documenten staan!”

Download e-book Preview e-book

 

Tezamen – waar komt het vandaan

Het heeft vooral met vroeger te maken. Enkele eeuwen geleden sprak men al de woorden te en zamen. Toen werd het dus nog niet aaneen geschreven. Na verloop van tijd is dat samengeklonterd tot één woord. Wanneer dat exact heeft plaatsgevonden is niet bekend, maar de vorm tezamen is dusdanig ingeburgerd geraakt dat deze na enige tijd als geaccepteerd en als correct werd beschouwd.

Tesamen – waar komt dat dan vandaan

Als we de website van het Genootschap Onze Taal in Den Haag erop naslaan, lezen we dat er vroeger ook nog een andere schrijfwijze was, namelijk tsamen. Deze uitspraak is destijds ontstaan omdat men de letter e van tezamen nauwelijks uitsprak en dus tsamen ontstond. Maar of het nu tsamen of tesamen is, varianten met de letter s zijn niet correct. tesamen of tezamen

Ook niet correct

Soms zie je andere schrijfwijzen terug die niet correct zijn. Doorgaans zijn we geneigd om ook te samen en te zamen te schrijven. Dus mét een spatie. Voor de duidelijkheid: geen enkele variant met een spatie daarin verwerkt is correct.

Heb je nog meer vragen over tesamen of tezamen? Of zou je graag iets meer willen weten over een ander onderwerp over taal? Ben zo vrij om De Schrijfdokter te raadplegen. Wij schrijven over diverse onderwerpen voor de meest uiteenlopende bedrijven. En daarnaast corrigeren wij dagelijks scripties en manuscripten. Mocht je een opdracht klaar hebben liggen, ga dan naar ons offerteformulier.

Wat betreft de Nederlandse taal volgen wij altijd de organisatie Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is wat betreft onze taal leidend als het gaat om regels, richtlijnen en adviezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.