Zolang of zo lang

Wat is juist – zolang of zo lang

Qua uitspraak zal je het verschil tussen zolang of zo lang niet snel horen. Maar er is wel degelijk een onderscheid in betekenis. Toch is het lastig om telkens voor de juiste schrijfwijze te kiezen. Er is een vraag die je jezelf het best kunt stellen op het moment dat je twijfelt over de schrijfwijze, namelijk: is hier sprake van lengte of tijdsduur of juist niet? Deze uitleg staat overigens ook vermeld in de onderstaande aanbieding van De Schrijfdokter…

Wanneer zolang

Op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van lengte of tijdsduur kies je voor de variant zolang, dus de variant zonder spatie. Taaltechnisch gezien is zolang in dit geval een bijwoord of een voegwoord, maar dient men het nog steeds aan elkaar te schrijven. Is het een bijwoord, dan zie je dat terug in de volgende voorbeelden:

  • “Ik moet even weg. Let jij zolang op de hond?”
  • “Mag mijn fiets zolang tegen jouw schutting staan?”

Ook wanneer er sprake is van het voegwoord zolang schrijft men dit woord zonder spatie. Een voorbeeld van zolang als voegwoord lees je hieronder:

  • “Ik blijf hier zolang het regent.”
  • “Zolang ik hier rondloop, durft hij geen geintje uit te halen.”

Wanneer zo lang

Zoals we in de eerste alinea al beschreven, is er hier sprake van lengte of tijdsduur en schrijf je dus zo lang met een spatie. Zie de onderstaande voorbeelden:

  • “De weg naar onze vakantiebestemming duurt net zo lang als vorig jaar.”
  • “Wij hopen dat dit fantastische concert zo lang mogelijk duurt.”
  • “Waarom duurde het zo lang voordat je naar buiten kwam?”

Zolang of zo lang

Vond je onze uitleg duidelijk over zolang of zo lang? En heb je vaker vragen over dit soort taalkwesties? Benader dan gerust De Schrijfdokter. Binnen 24 uur heb je dan altijd een antwoord op je vraag. Dat geldt ook als je graag een passende offerte wil voor een schrijf- of correctieopdracht. Voor het up-to-date houden van onze kennis van de Nederlandse taal volgen wij altijd de regels en taaladviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.