Zwart wit of zwart-wit

Wat is nu eigenlijk correct? Zwart wit of zwart-wit, of is het zwartwit? Of kan het misschien alle drie? Het kan inderdaad alle drie, maar het is wel afhankelijk van de context. Er bestaat dus wel degelijk een verschil tussen deze varianten. We leggen het je uit.

zwart wit of zwart-wit

Zwart wit

Deze combinatie van woorden wordt nagenoeg nooit in deze vorm gebruikt. Natuurlijk is het mogelijk de kleuren afhankelijk van elkaar te benoemen, maar je kunt nooit zeggen: “Deze kleuren zijn mooi zwart wit.” De genoemde kleuren moeten in deze constructie altijd met elkaar zijn verbonden. En dat kan ook middels de aanwezigheid van een streepje.

Zwart-wit

Dit is een geldige combinatie van deze twee woorden. Gebruik je zwart-wit, dan is het een combinatie van beide kleuren in bijvoorbeeld een geblokt shirt. Vaak zie je dat bij voetbalshirts. Deze shirts hebben dus zowel de kleur zwart als wit, en dus geen lichte of donkere tint. Het streepje in zwart-wit geeft de gelijkwaardigheid tussen beide kleuren aan. We geven een voorbeeld:

  • “Deze zwart-witte voetbalshirts zien er na vele malen wassen nog steeds mooi uit.”

Zwartwit

In tegenstelling tot de geblokte voetbalshirts in het voorbeeld hierboven, lopen de kleuren in dit geval in elkaar over. De kleur gaat dan bijvoorbeeld van een donkere kleurencombinatie (donkergrijs) naar een lichter kleurencombinatie (lichtgrijs). Als je deze shirts van een afstand bekijkt, kun je zeggen:

  • “Op een afstand waren de zwartwitte shirts van deze voetbalclub werkelijk afgrijselijk om te zien.”

Is er sprake van een andere kleurencombinatie? Dan gelden dezelfde regels. Je kan dan spreken over bijvoorbeeld bruingroen. Dit is een kleur die zowel neigt naar bruin als groen. Schrijf je echter bruin-groen (dus mét een streepje), dan komen we weer uit bij die geblokte voetbalshirts van hierboven. De shirts bevatten dus zowel de kleur bruin als groen. Het is dus geen mengkleur.

Struikel je vaker over een lastige taalkwestie? Vraag het dan gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor een offerte kun je ons benaderen. Doe dit dan middels het offerteformulier. De Schrijfdokter hanteert te allen tijde de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.