Tijden schrijven

Voor tijden schrijven zijn er verschillende mogelijkheden. De ene mogelijkheid is gangbaar, de andere weer wat minder. In nagenoeg geen enkel geval doe je het dus fout. Wat echter wel belangrijk is, is dat je consequent bent in je schrijfwijze. Schrijf je het ene moment 14.00 uur, doe dat de volgende keren dan ook op deze wijze.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Tijden schrijven – opties

Als je zeker wilt weten dat je het goed doet, kies dan voor de volgende schrijfwijze. Schrijf eerst de uren, daarna een punt, daarna de minuten en vervolgens het woord uur. Dat wil dus niet zeggen dat andere schrijfwijzen foutief zijn. Enkele correcte schrijfwijzen die we ook vaak terugzien zijn:

  • 14.00
  • 14:00 uur
  • 14:00
  • 14:00:25
  • 14 uur

Geef er de voorkeur aan om ook bij ronde uren (dus in het geval van 14.00 uur) de minuten aan te geven. Het schept alleen maar duidelijkheid omtrent jouw manier van tijden schrijven. Welke zaken kun je het best achterwege laten als je het perfect wilt doen? Dat is het gebruik van de letter h (om hour aan te geven), het gebruik van slechts de letter u (als zogenaamde afkorting van uur) en het gebruik van de dubbele punt.

Tijdsduur schrijven

Ook bij het schrijven van de tijdsduur bestaan er diverse mogelijkheden. We geven je enkele voorbeelden die hierin leidend zijn. Maar nogmaals, dat wil niet zeggen dat varianten hierop per definitie foutief zijn. Maar ben in ieder geval zo consequent mogelijk in je manier van schrijven.

  • “Wij werken vandaag van 8.00 tot 17.00 uur.”
  • “De afdeling debiteurenadministratie luncht tussen 12.00 en 12.30 uur.”
  • “Lunchtijden: 12.00 – 13.00 uur.”

Heb je nog vragen over het schrijven van tijden? Ben dan zo vrij om De Schrijfdokter je vraag te stellen. Ook voor het laten uitvoeren van een schrijf- of correctieopdracht mag je ons benaderen. Doe dit dan middels het offerteformulier. Tijdens onze schrijf- en correctiewerkzaamheden hanteren wij de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Ten minste of tenminste
Volgend bericht
Blijkbaar of schijnbaar
Menu