Je wilt of je wil

Je wilt of je wil – wat is correct?

Het werkwoord willen is een van de lastigste werkwoorden van de Nederlandse taal. Is het nu je wilt of je wil? Lees hier welke werkwoordsvorm je in een bepaald geval dient te schrijven.

je wilt of je wilJe wilt of je wil?

Als we ons voor even concentreren op de vormen je wilt of je wil, is het verschil eenvoudig te duiden. Beide varianten zijn mogelijk. Het is echter de vraag hoe formeel de context is? Een voorbeeld:

  1. “Als je je nog wilt opgeven voor het volgende semester, doe dat zo snel mogelijk.”
  2. “Als je je nog wil opgeven, stuur dan een pb’tje via Facebook.”

In zin 1 zien we de formele variant. Deze zin doet wat serieuzer aan, daarom is het beter de formele variant mét een ‘t’ te gebruiken. In zin 2 is de context direct een stuk informeler. In dat geval is het beter om de variant zonder ‘t’ te gebruiken.

Je / jij achter de persoonsvorm

Als je/jij achter de persoonsvorm staat, valt de letter ‘t’ weg. Maar dat heeft echter niets te maken met wat we hierboven meldden. Toch bespreken we het maar even. We willen tenslotte alle onduidelijkheid wegnemen. In de volgende twee zinnen zie je dat de letter ‘t’ wegvalt.

  1. “Wil je nu wel of niet naar dat concert gaan?”je wilt of je wil
  2. “Wil jij de aardappelen even schillen?”

Houd er echter rekening mee dat dit alleen opgaat voor de je- en jij-variant. Want bij de u-variant is dit niet het geval. Kijk maar:

  1. “Wilt u het gras voor mij maaien?”
  2. “Wilt u het nou wel of niet doen?”

Als we kijken naar de afbeelding rechts, dan lijkt het dat niet de juiste schrijfwijze is gebruikt. Natuurlijk kunnen we niet beoordelen of de schrijver iets formeel of informeel bedoelt. Echter, op de afbeelding lijkt het informeel. De schrijfwijze zonder de letter ‘t’ zou in dit geval beter zijn.

Wil je graag meer weten van de Nederlandse taal?

Heb je weleens aan een cursus spelling en grammatica gedacht? Zo wordt het voor jou een peulenschil of je je wilt nu wel of niet met een ‘t’ moet schrijven. Binnen enkele maanden heb jij dan een antwoord op alle lastige taalvragen.

Kijk ter oriëntatie eens op Cursus Spelling en Grammatica. Deze cursus is relatief snel te volgen (afhankelijk van je tempo natuurlijk), je maakt je huiswerk op het tijdstip en de locatie die jou het best uitkomen en ook belangrijk… het is betaalbaar.

Wil je echter de nadruk leggen op zakelijke correspondentie? En wil je alle vormen van zakelijke teksten eenvoudig op papier krijgen? Kijk in dat geval eens naar Zakelijke correspondentie Nederlands. Dit is zeker een overweging waard als je bijvoorbeeld zzp’er bent en regelmatig offertes verstuurt. Probeer het eens. Hoe dan ook, we wensen je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.