Chef kok of chef-kok

Is het nou chef kok of chef-kok? Het woord chef staat niet alleen voor een kok, maar kan in allerlei combinaties worden gebruikt. Maar wanneer krijg je in zo’n combinatie nu wél een streepje en wanneer niet? Kort gezegd zijn er twee soorten combinaties die kunnen voorkomen. Maar als we enkel kijken naar het hierboven genoemde voorbeeld, dan schrijven we een streepje tussen chef en kok.

Chef + dienst of afdeling

In dit geval wordt er geen gebruik gemaakt van een streepje. Het heeft ermee te maken dat deze combinaties iemands functie aanduiden binnen een afdeling, bedrijf, etc. Het is als het ware een afkorting van die functie. De chef van de frontoffice wordt dus chef frontoffice. Denk ook aan: chef afwassen, chef bovenbouw.

Chef + beroep

Hier wordt wel een streepje toegevoegd. In het ene geval is dat het geval omdat de delen van de samenstelling op gelijke hoogte staan. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is chef-kok. Dit is hetzelfde als bij hotel-restaurant of dichter-priester. Aan de andere kant kan het eerste deel aangeven wat de status van het tweede deel is. Denk hierbij aan: oud-burgemeester, ex-vrouw.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Chef kok of chef-kok – uitzondering

Ook hier zijn uitzonderingen op. Zo is chef-staf voor het hoofd van de legerstaf inmiddels normaal om te gebruiken. Toch zijn er ook combinaties die in het Groene Boekje staan die niet voldoen aan de tweede categorie en toch met een streepje worden geschreven. Het is niet duidelijk waarom dit zo is.

Worstel je vaker met bepaalde taalkwesties? Leg ze gerust eens voor aan De Schrijfdokter. Wij kunnen er ongetwijfeld een antwoord op geven. Ook voor het plaatsen van een opdracht mag je ons benaderen. Gebruik hiervoor het offerteformulier. Bij het schrijven en corrigeren gaan wij immer uit van de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Cadeau of kado
Volgend bericht
Bandnaam
Menu