Deel of onderdeel

Deel of onderdeel – welk woord moet ik gebruiken? In dit artikel geven we antwoord op de volgende vragen: is het deel uitmaken van of onderdeel zijn van? Of is het wellicht mogelijk om beide uitspraken te combineren?

Deel uitmaken van

Als je het werkwoord deel uitmaken van iets gebruikt, mag je dan ook onderdeel zeggen? Ja, dat mag. Maar er geldt in dit geval een voorkeur voor deel uitmaken van. Dat komt omdat er een ander werkwoord is waarbij onderdeel gebruikt wordt, namelijk: onderdeel zijn van. Combineer je beide, dan zou je kunnen spreken van een contaminatie van beide uitdrukkingen. Veel van de huidige naslagwerken zien dat ook vandaag de dag nog zo. Zij geven dus de volgende opties als correct en de gemengde varianten als contaminatie:

  • De Hobbit maakt deel uit van het oeuvre van Tolkien (correct)
  • De Hobbit is een onderdeel van het oeuvre van Tolkien (correct)

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Toch wordt ook de contaminatie gewoon gebruikt en over het algemeen gedoogd. Dit heeft te maken met de betekenis van uitmaken in deze gevallen. Je geeft hiermee aan dat iets een deel vormt of is van iets. In die betekenis kun je ook prima beredeneren dat iets ook een onderdeel kan zijn of vormen van iets. Het is dus logisch dat velen van ons een combinatie van beide als een logische uitdrukking beschouwen.

Heb je vaker een taalkundige vraag, stel ‘m aan De Schrijfdokter. Ook voor een offerte kun je ons altijd benaderen. De Schrijfdokter hanteert de regels en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Meervoud minister-president
Volgend bericht
Opnieuw of overnieuw
Menu