Gebruikmaken of gebruik maken

Soms heb je van die woorden waarbij je twijfelt of deze nou echt helemaal aan elkaar geschreven moeten worden of niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar gebruikmaken of gebruik maken? De eerste optie is de juiste volgens alle woordenboeken. Er is echter één uitzondering. Deze volgt later.

Samenstelling

De beide delen in deze samenstelling – in dit geval zelfs samenkoppeling – worden al zo lang samen gebruikt dat ze een vaste combinatie zijn gaan vormen. Al in de jaren 90 werd het opgenomen in de woordenboeken als één geheel. Dat is ook de reden dat het werkwoord ook in de vervoegde vormen aan elkaar wordt geschreven. Denk aan:

  • Je bent echt slim als je van die regeling gebruikmaakt! Dat scheelt je honderden euro’s!
  • Maikel had graag van mijn aanbod gebruikgemaakt, maar helaas kon hij die dag niet.
  • We hebben gisteren gebruikgemaakt van de bioscoopbon die we nog hadden liggen.
  • Als er door de overheid gebruikgemaakt wordt van corrupte aannemers, zeg ik mijn vertrouwen op.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Toch is ook hier weer een uitzondering te benoemen waar soms discussies door ontstaan. Maak je ergens juist geen gebruik van, dan schrijf je de woorden wel los van elkaar.

  • Gebruik een kettingslot als u geen gebruik maakt van de bewaakte fietsenstallingen.
  • Denk jij ook dat er geen gebruik gemaakt wordt van zijn website?

Twijfel je vaker over een bepaalde schrijfwijze als je een brief aan het schrijven bent, bijvoorbeeld net als nu over gebruikmaken of gebruik maken? Benader dan gerust De Schrijfdokter. Wij kijken vrijblijvend naar je vraag die wij binnen 24 uur beantwoorden. Ook voor het opvragen van een offerte zien wij je bericht graag verschijnen. Gelieve dan wel ons offerteformulier te gebruiken.

 

De Schrijfdokter volgt altijd de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Dat is de leidende organisatie in Nederland als het gaat om onze taal.

Vorig bericht
Frikandel of frikadel
Volgend bericht
Gelijk of meteen
Menu