Getallen in letters of cijfers

Het uitschrijven van getallen in letters of cijfers blijft een lastig verhaal. Wanneer schrijf je getallen in zijn geheel uit en wanneer juist niet en kies je voor bijvoorbeeld 300 in plaats van driehonderd? Hiervoor zijn enkele richtlijnen. Ja, je leest het goed. Het zijn slechts richtlijnen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Zowel 300 als driehonderd kan niet fout worden gerekend. Ter bevordering van de leesbaarheid is het aan te raden je aan de volgende richtlijnen te houden:

  • Tot de twintig schrijf je: drie, tien, zestien, de zeventiende hole, etc.
  • Tientallen tot de honderd schrijf je als: dertig, veertig, het zeventigste jaar
  • Honderdtallen tot de duizend schrijf je als: vierhonderd, achthonderd
  • Duizendtallen t/m twaalfduizend schrijf je als: vierduizend, negenduizendste
  • De woorden miljoen, miljard, etc. schrijf je als: drie miljoen, acht miljardste

Getallen in letters of cijfers – uitzondering

Ondanks de richtlijnen kan het zijn dat je op onduidelijkheden stuit. Bekijk de volgende zin maar eens:

“Ik ben even de tel kwijt. Had ik nou twintig of 22 kralen geteld?”

In deze zin staat geen fout. Laat dat duidelijk zijn. Echter, gevoelsmatig klopt er iets niet. Kijkend naar de richtlijnen heb je het juiste geschreven. Zowel twintig als 22 is correct geschreven. Maar ja, als je kort na elkaar twee getallen dient te schrijven, moet je dan wel de richtlijnen volgen en het ene wél uitschrijven en het andere niet?

In dit geval zou ik ervoor kiezen om je gevoel te volgen en te schrijven wat jou (of je opdrachtgever) het meest logisch lijkt. Maar let op: geadviseerd wordt om dit consequent door te voeren in je tekst. Anders wordt het een bende natuurlijk. Dus als er veel getallen in een tekst staan, bepaal dan van tevoren hoe je hiermee omgaat. Het belangrijkste is echter: maak er geen janboel van en zorg ervoor dat je tekst voor de lezer een prettig stukje tekst blijft.

Grotere getallen

Spreek je over grotere getallen, dan is het raadzaam om deze getallen bij definitie niet uit te schrijven. Je moet je tenslotte afvragen over het duidelijk is om driehonderdzeventwintigduizend in zijn geheel uit te schrijven. Ook het uitschrijven van bijvoorbeeld 126 miljard is overbodig. De lezer zit tenslotte niet te wachten op een hele rij nullen.

De Schrijfdokter hanteert altijd de richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Zo blijven we op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen van de Nederlandse taal.

Vorig bericht
U hebt of u heeft
Volgend bericht
Zo even of zo-even
Menu