Hun of hen

De Nederlandse taal is niet eenvoudig. De meesten van ons maken stiekem nog weleens een grammaticale fout of spellen een woord verkeerd. Ook het gebruik van hun of hen (of was het nou zij) gaat ons niet altijd goed af. We proberen het u duidelijk uit te leggen.

Hun of hen – wanneer hun?

Op zich is het duidelijk wanneer je hun moet gebruiken. Dat doe je op het moment dat hun een meewerkend voorwerp betreft en er tevens geen voorzetsel voor staat. We geven je enkele voorbeelden:

      • Australië is hun te ver – In deze zin gebruik je het meewerkend voorwerp hun. Hun kan worden vervangen door voor hen.
      • Zij schonk hun een kopje thee in – Ook in deze zin is hun het meewerkend voorwerp en kan worden vervangen door voor hen.
      • De tranen sprongen hun in de ogen – Hun geldt hier als meewerkend voorwerp en is vervangbaar door de woorden bij hen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Hun of hen – wanneer hen?

Het woordje hen gebruik je in de volgende gevallen: 1. Na een voorzetsel – voor hen, bij hen, na hen. Voor de theorie hierover kun je de informatie in de bovenstaande alinea raadplegen. 2. Als lijdend voorwerp – Hen wordt gebruikt als het woord in dat geval dient als lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: ‘Ik ontsla hen’; ‘Hij mijdt hen’; ‘Zij bekijken hen’.

Mocht je er nou echt niet uitkomen met hun en hen, vervang het woordje dan door ze. Het probleem is dan direct opgelost. Want het woord ze kan in beide gevallen worden gebruikt. Kijk maar: “Ik geef ze (hun) de laptop.” Let er wel op dat je hun en hen alleen gebruikt wanneer ze verwijzen naar personen. Gaat het om materiële zaken, gebruik dan altijd het woord ze.

Heb je meer vragen over dit soort uitdrukkingen? Vraag het De Schrijfdokter. Of kijk op de site van het Genootschap Onze Taal. Maar ook voor algemene vragen over spellingscontrole en tekstcorrectie zitten wij voor je klaar. Binnen 24 uur krijg je van ons een passend antwoord.

Vorig bericht
Het uur U
Volgend bericht
Irriteren of ergeren
Menu