Poolshoogte of polshoogte

Twijfel jij ook weleens welke variant je moet gebruiken? Is het nou poolshoogte of polshoogte nemen? De variant met polshoogte lijkt het meest voor de hand liggend (aan de pols voelen om te kijken hoe het gaat). Toch is dit niet correct. De juiste schrijfwijze is poolshoogte.

Waar komt het vandaan

De uitdrukking poolshoogte nemen heeft te maken met de noord- en de zuidpool. Vanaf dat punt (of noord, of zuid) kijk je omhoog naar een punt dat exact recht boven je staat (voor zover dat lukt natuurlijk). Dat punt wordt de zogenaamde hemelpool genoemd. Vroeger werd deze hemelpool gebruikt om te bepalen op welke geografische plek op de wereld jij je bevindt.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

De huidige betekenis

In deze tijd hoeven we onze locatie op aarde gelukkig niet te bepalen aan de hand van de hemelpool. Poolshoogte nemen heeft tegenwoordig de betekenis gekregen van kennis verkrijgen, gegevens inwinnen, je op de hoogte stellen, etc. Er zijn echter meer uitdrukkingen die iets met pool hebben. Het schijnt dat hoogte krijgen van iets/iemand ook afkomstig is van die hemelpool. Dat geldt ook voor op de hoogte zijn.

Polshoogte

De term polshoogte is dus niet correct. Maar waarom twijfelen we dan toch zo vaak? Dat heeft vooral te maken met de uitdrukking de pols voelen, waardoor we vermoeden dat polshoogte daarmee te maken heeft. En dat is dus niet het geval. Toch heeft Van Dale in 2015 besloten – weliswaar met een verwijzing naar poolshoogte – om polshoogte op te nemen in het woordenboek. Dit vanwege het feit dat al zoveel mensen de verkeerde schrijfwijze gebruiken. Ook daardoor is bij veel mensen het idee ontstaan dat deze schrijfwijze correct is. Dat is dus niet het geval.

Heb je vaker problemen met bepaalde taalkwesties? Vraag het gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor de opvraag van een offerte kun je ons benaderen. De Schrijfdokter volgt altijd de regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Persé of per se
Volgend bericht
PS of P.S.
Menu