Mbo’er of mbo-er

Stel, je zit op het mbo. Moet je jezelf dan een mbo’er of mbo-er noemen? De juiste spelling is met een apostrof. Je maakt een persoon van de onderwijsvorm door er -er achter te plakken. Het probleem hiermee is dat als je geen extra leesteken toevoegt, je het woord heel anders gaat uitspreken: mboer. Daarom voeg je dus de apostrof toe.

Waarom geen streepje

Maar waarom gebruik je dan geen streepje? Dat doe je tenslotte ook in mbo-studie of tv-programma. Dat komt omdat het streepje na een afkorting alleen maar gebruikt wordt als er sprake is van een samenstelling. De twee delen van het woord kunnen dan ook los van elkaar voorkomen. Bij het gebruik van -er als achtervoegsel is dat niet zo en kun je het streepje dus niet gebruiken. Ditzelfde zie je bij andere afkortingen met een achtervoegsel om er meervoud of een verkleinvorm van te maken: wc’tje, tv’s. Meer voorbeelden waarbij deze regel van toepassing is zijn: 65+’er, hbo’er, KNVB’er, mkb’er, pgb’er, zzp’er. En er zijn er nog veel meer.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Worstel je vaker met een taalprobleem en kun je het antwoord op internet niet vinden? Schroom dan niet je vraag voor te leggen aan De Schrijfdokter. We zullen ernaar kijken en je vraag gegarandeerd binnen 24 uur beantwoorden. Moet je toevallig een opdracht schrijven of wil je deze opdracht graag laten corrigeren? Ook dan kun je ons benaderen. Gelieve hiervoor het offerteformulier te gebruiken. Binnen een dag krijg je van ons een passende en scherpe offerte.

De Schrijfdokter houdt zich aan de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is leidend als het gaat om de Nederlandse taal. Wij melden je dit omdat verschillende organisaties een afwijkende mening kunnen hebben (met name bij de Dikke Van Dale) als het gaat om de schrijfwijze van een bepaald woord.

Vorig bericht
Lidwoorden bij winkelnamen
Volgend bericht
Het mooist of het mooiste
Menu