Menig of menige

Menig of menige – wat is juist? Over het algemeen genomen is de regel dat menige de juiste vorm is. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar het is lastig om daar vaste regels aan te koppelen. Een vuistregel die je volgens sommige stijlgidsen kunt gebruiken, is dat menig veel deftiger klinkt dan menige. Maar welke uitzonderingen zijn er dan?

Uitzonderingen bij menig of menige

  1. Als er een onzijdig woord volgt: menig meisje, menig theater.
  2. Als er mens achter staat.
  3. Als je een combinatie hebt van een niet verder vervoegd bijvoeglijk naamwoord (groot, blauw, etc.) en een de-woord: menig financieel specialist.
  4. In sommige gevallen krijg je menig als er sprake is van een persoonsaanduiding die ofwel mannelijk ofwel neutraal is: menig dichter, menig expert.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Vooral in dat laatste geval geldt dat het moeilijk is om er vaste regels aan te hangen. Want wanneer is een persoonsaanduiding mannelijk of neutraal? Soms is het duidelijk in het geval van politicus versus politica, maar soms ook niet. Daarom is het vooral goed om ook naar de context van het woord te kijken.

Vind je dit lastig of heb je vaker een taalvraag? Stel ‘m gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor een offerte kun je ons altijd benaderen. Wij hanteren altijd de regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

 

Vorig bericht
Superslim of super slim
Volgend bericht
Minimumleeftijd
Menu