Om de beurt of omstebeurt

Je bent al gauw geneigd te zeggen dat omstebeurt niet correct is. Toch is dat wel het geval. Het is weliswaar meer spreektaal dan schrijftaal, maar het is niet zo dat deze variant per definitie fout is. Dus als je gebruik wilt maken van om de beurt of omstebeurt, kijk dan goed naar de context. De context bepaalt welke variant je moet kiezen.

Wanneer om de beurt

Als je kiest voor deze variant, (dat geldt overigens ook voor om beurten) dan kies je voor zekerheid. Deze variant is altijd correct. We geven je een paar voorbeelden van om de beurt in een formele setting, een setting waarin omstebeurt eigenlijk niet wenselijk is.

  • De voorzitter zei: “Tijdens de vergadering mag iedereen om de beurt gebruikmaken van de rondvraag.”
  • In de Tweede Kamer mogen de Kamerleden om de beurt hun zegje doen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Wanneer omstebeurt

Zoals gezegd: een informele setting is vereist om deze variant te gebruiken. Omstebeurt is sowieso spreektaal. Het advies van De Schrijfdokter is om het niet als schrijftaal te gebruiken. Daarvoor volstaat om de beurt. Gebruik je omstebeurt als je in gesprek bent met anderen, dan kan het geen kwaad. We geven je enkele voorbeelden waarbij omstebeurt is toegestaan.

  • De leraar zei: “Willen jullie zo vriendelijk zijn om omstebeurt je antwoord toe te lichten?”
  • “Hé kinderen, misschien is het handig als jullie omstebeurt de jarige een kadootje geven!”

Opmerkelijk

In de Nederlandse taal zijn er enkele vergelijkbare gevallen die soms je wenkbrauwen doen fronsen, maar die wel correct zijn (mits informeel gebruikt). We geven je een paar voorbeelden hiervan:

  • De supporter zat helemaal alleen op de tribune.
  • De supporter zat helemaal allenig op de tribune.
  • Jouw bijdrage vind ik veel te weinig.
  • Jouw bijdrage vind ik veels te weinig.

Heb je vaker vragen over bepaalde taalkwesties? Speel deze dan gerust door aan De Schrijfdokter. Je krijgt dan binnen 24 uur een antwoord op je vraag. Dat geldt ook als je een offerte wilt ontvangen. Wij volgen de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Een van beide
Volgend bericht
Opsommingen in tekst
Menu