Social media of sociale media

Welke variant kun je nu gebruiken in jouw tekst? Social media of sociale media? Beide varianten zijn prima. Je wordt echter wel aangeraden om dit consequent door te voeren. Gebruik je in de eerste alinea social media, gebruik dan verderop in de tekst dezelfde Engelse variant. En ook belangrijk: schrijf het altijd met een kleine letter. Dus niet met een hoofdletter, tenzij het aan het begin van de zin staat.

Wat is het verschil?

Ondanks dat er geen betekenisverschil is, hebben veel mensen (zo ook De Schrijfdokter) een voorkeur voor de Nederlandse variant sociale media. Ondanks dat de Engelse variant reeds goed ingeburgerd is, is de Nederlandse variant beter toe te passen in Nederlandstalige teksten. Stel voor dat je een tekst hebt waarin je meerdere soorten media omschrijft (bijvoorbeeld traditionele media zoals kranten en magazines), dan schrijf je in ieder geval consequent de Nederlandse variant. En dat leest nu eenmaal prettiger.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Sociale media – de valkuil

We zien te vaak dat sociale media als een enkelvoudig begrip wordt gezien, als één fenomeen. Dat is natuurlijk niet correct. Media is meervoud, en de enkelvoudsvorm is medium. Dus op de volgende wijze worden de werkwoorden die betrekking hebben op sociale media correct vervoegd:

  • “De sociale media hebben ons behoorlijk in hun macht.”
  • “De sociale media kunnen ons beïnvloeden met de eventuele aanwezigheid van fake news.”

Echter, in de Engelse variant mag je ook de enkelvoudsvorm gebruiken. Maar dan alleen als het lidwoord ontbreekt. Kijk maar eens naar deze zin: “Social media is iets waar je je druk om kunt maken.“ Gebruik je het lidwoord de wél, dan volgt altijd de meervoudsvorm: “De social media zijn zaken waar je je druk om kunt maken.”

Samenstellingen

Onthoud dat samenstellingen met sociale media of social media altijd één woord vormen. Fout is bijvoorbeeld: social media gebruik of sociale media gebruik. Correct is: socialmediaberichten of socialemediaberichten. Soms mag je een streepje gebruiken omdat je anders twee klinkers achter elkaar krijgt, zoals bij socialmedia-expert.

Heb je vaker vragen over dit soort taalkwesties, stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Heb je echter een opdracht voor ons, gebruik dan het offerteformulier. Je krijgt dan binnen 24 uur een reactie. De Schrijfdokter volgt altijd de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal.

Vorig bericht
Skiën vervoegen
Volgend bericht
Tussen-s
Menu