Skiën vervoegen

Het werkwoord skiën vervoegen blijft lastig. Waardoor komt dat eigenlijk? Op het moment dat je bijvoorbeeld de ik-vorm vervoegt naar ik skiede, dan klinkt het gewoon niet lekker. Ook ontstaat er twijfel of we ik ski of ik skie moeten schrijven. Hieronder zie je alle vervoegingen in zowel de tegenwoordige als de verleden tijd.

Skiën vervoegen – tegenwoordige tijd

1e persoon enkelvoud                   ik ski

2e persoon enkelvoud                   jij/u skiet

3e persoon enkelvoud                   hij/zij skiet

1e persoon meervoud                   wij skiën

2e persoon meervoud                   jullie skiën

3e persoon meervoud                   zij skiën

Voltooid deelwoord                       geskied

Gebiedende wijs                             Ski!

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Skiën vervoegen – verleden tijd

1e persoon enkelvoud                   ik skiede

2e persoon enkelvoud                   jij/u skiede

3e persoon enkelvoud                   hij/zij skiede

1e persoon meervoud                   wij skieden

2e persoon meervoud                   jullie skieden

3e persoon meervoud                   zij skieden

Waarom ik skiede en niet ik skide

Volgens de gangbare regels zouden we de volgende vorm mogen gebruiken: ik skide. Toch is dat niet correct. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van het achtervoegsel. Want in het geval van de verleden tijd komt er -de achter. Dat zorgt ervoor dat de letter e wordt toegevoegd.

Nog meer gekke uitgangen

Er zijn meerdere werkwoorden die vergelijkbaar zijn met skiën en die gevoelsmatig een vreemde uitgang krijgen. Wat dacht je van het werkwoord taxiën. In de 3e persoon enkelvoud krijg je dan: hij taxiet. Ook wifiën is een bestaand werkwoord en krijgt opmerkelijke uitgangen. Wat dacht je van: wij hebben gewified.

Heb je vaker vragen over het vervoegen van werkwoorden? Stel je vraag gerust aan De Schrijfdokter. Binnen 24 uur krijg je altijd een antwoord van ons. Ook voor het opvragen van een offerte kun je ons benaderen. Gebruik hiervoor dit offerteformulier. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels en aanbevelingen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is wat betreft de Nederlandse taal leidend in ons land.

Vorig bericht
Chagrijnig of sacherijnig
Volgend bericht
Social media of sociale media
Menu