Hun of hen

Is het hun of hen?

De Nederlandse taal is niet eenvoudig. De meesten van ons maken stiekem nog weleens een grammaticale fout of spellen een woord verkeerd. Ook het gebruik van hun of hen (of was het nou zij) gaat ons niet altijd goed af. We proberen het u duidelijk uit te leggen.

Hun of hen – wanneer gebruik ik hun?

Op zich is het duidelijk wanneer je hun moet gebruiken. Dat doe je op het moment dat hun een meewerkend voorwerp betreft, en er tevens geen voorzetsel voor staat. We geven je enkele voorbeelden.:

      • Australië is hun te ver – In deze zin gebruik je het meewerkend voorwerp hun. Hun kan worden vervangen door voor hen.
      • Zij schonk hun een kopje thee in – Ook in deze zin is hun het meewerkend voorwerp en kan worden vervangen door voor hen.
      • De tranen sprongen hun in de ogen – Hun geldt hier als meewerkend voorwerp en is vervangbaar door de woorden bij hen.

Hun of hen – wanneer gebruik ik hen?

Het woordje hen gebruikt u in de volgende gevallen: 1. Na een voorzetsel – voor hen, bij hen, na hen. Voor de theorie hierover kunt u de informatie in de bovenstaande alinea raadplegen. 2. Als lijdend voorwerp – Hen wordt gebruikt als het woord in dat geval dient als lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: ‘Ik ontsla hen’; ‘Hij mijdt hen’; ‘Zij bekijken hen’. Mocht u er nou echt niet uit komen met hun en hen, vervang het woordje dan door ze. Het probleem is dan direct opgelost. Want het woord ze kan in beide gevallen worden gebruikt. Kijk maar: “Ik geef ze (hun) de laptop.” Let er wel op dat u hun en hen alleen gebruikt, wanneer ze verwijzen naar personen. Gaat het om materiële zaken, gebruik dan altijd het woord ze.

hun of hen

Hebt u meer vragen over dit soort uitdrukkingen? Vraag het De Schrijfdokter. Of kijk op de site van het Genootschap Onze Taal. Maar ook voor algemene vragen over spellingscontrole en tekstcorrectie zitten wij voor u klaar. Binnen 24 uur krijgt u van ons een passend antwoord.