Grip of greep

Wat is het verschil tussen grip en greep in de uitdrukking grip/greep op iets krijgen? Beide woorden kunnen in ieder geval worden gebruikt en in grote lijnen betekenen ze hetzelfde. Het gebruik van grip of greep is wel afhankelijk van de context.

Grip hebben

Algemeen genomen heeft de uitdrukking twee verschillende betekenissen, namelijk: iets kunnen begrijpen en ergens controle over hebben. Als je iets begrijpt, dan is het gebruikelijker om grip te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende zin: “Hij legde mij uit hoe het werkte, maar ik kon er maar geen grip op krijgen.”

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Greep hebben

Wordt de uitdrukking in de tweede betekenis gebruikt (in de zin van: ergens controle over hebben), dan wordt er vaker voor greep gekozen. Kijk maar naar de volgende zin: “Het koningshuis kreeg gelukkig op tijd greep op de geruchten over affaires en andere intriges.” Je kunt dit onderscheid maken, maar in principe gaat het hier om subtiele verschillen. In beide situaties is het gewoon juist om een van beide varianten te gebruiken.

Grip wordt over het algemeen op zijn Nederlands uitgesproken, net zoals in begrip. Toch is het ook mogelijk om het op zijn Engels uit te spreken, hoe ongebruikelijk dat ook is. Grip hebben wij namelijk geleend uit het Engels.

Heb je vaker taalvragen waar je niet uit lijkt te komen? Stel je vragen dan gerust aan De Schrijfdokter. Wij bekijken je bericht en geven altijd binnen 24 uur een antwoord op je vraag. Dat geldt ook voor het geval je een passende en scherpe offerte van ons wilt ontvangen voor een eventuele opdracht. Mail ons en binnen een dag weet je wat de kosten zullen zijn. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Graag – liever – liefst
Volgend bericht
Meervoud Latijnse woorden
Menu