Je wilt of je wil

Je wilt of je wil – wat is correct?

Het werkwoord willen is een van de lastigste werkwoorden van de Nederlandse taal. Is het nu je wilt of je wil? Lees hier welke werkwoordsvorm je in een bepaald geval dient te schrijven.

je wilt of je wilJe wilt of je wil?

Als we ons voor even concentreren op de vormen je wilt of je wil, is het verschil eenvoudig te duiden. Beide varianten zijn mogelijk. Het is echter de vraag hoe formeel de context is? Een voorbeeld:

  1. “Als je je nog wilt opgeven voor het volgende semester, doe dat zo snel mogelijk.”
  2. “Als je je nog wil opgeven, stuur dan een pb’tje via Facebook.”

In zin 1 zien we de formele variant. Deze zin doet wat serieuzer aan, daarom is het beter de formele variant mét een ‘t’ te gebruiken. In zin 2 is de context direct een stuk informeler. In dat geval is het beter om de variant zonder ‘t’ te gebruiken.

Je / jij achter de persoonsvorm

Als je/jij achter de persoonsvorm staat, valt de letter ‘t’ weg. Maar dat heeft echter niets te maken met wat we hierboven meldden. Toch bespreken we het maar even. We willen tenslotte alle onduidelijkheid wegnemen. In de volgende twee zinnen zie je dat de letter ‘t’ wegvalt.

  1. “Wil je nu wel of niet naar dat concert gaan?”je wilt of je wil
  2. “Wil jij de aardappelen even schillen?”

Houd er echter rekening mee dat dit alleen opgaat voor de je- en jij-variant. Want bij de u-variant is dit niet het geval. Kijk maar:

  1. “Wilt u het gras voor mij maaien?”
  2. “Wilt u het nou wel of niet doen?”

Als we kijken naar de afbeelding rechts, dan lijkt het dat niet de juiste schrijfwijze is gebruikt. Natuurlijk kunnen we niet beoordelen of de schrijver iets formeel of informeel bedoelt. Echter, op de afbeelding lijkt het informeel. De schrijfwijze zonder de letter ‘t’ zou in dit geval beter zijn.

1 thought on “Je wilt of je wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.