Uitweiden of uitwijden

Welke vorm is juist?

Wanneer gebruik je uitweiden of uitwijden? Beide woorden zijn correct, maar het is dus wel afhankelijk van de context. Wanneer uitweiden – als je iets uitvoerig bespreekt gebruik je dit woord. Als je daadwerkelijk iets wijder wilt maken (dit is een handig ezelsbruggetje), dan schrijf je uitwijden. Uitwijden is dus een fysieke bezigheid, uitweiden veel minder.

Uitweiden of uitwijden – waar komt het vandaan

Dit woord heeft connecties met het woord weide. Dat is opmerkelijk, want in eerste instantie lijken beide woorden niets met elkaar te maken te hebben. Maar dat is dus wel het geval. Je kunt weide zien als een locatie waar jij (of een dier) alle ruimte hebt om te doen wat je wilt doen. Het is een plek waar je zou mogen afdwalen omdat er toch genoeg ruimte is. Zo mag je ook afdwalen in een gesprek en kun je het woord uitweiden gebruiken als je een onderwerp uitvoerig en met alle voors en tegens bespreekt.

In de eerste alinea was het al min of meer besproken. Het heeft vooral te maken met het wijder maken van een voorwerp, bijvoorbeeld een broek of een rok. We geven een paar voorbeelden van beide varianten:

  • “De student weidt tijdens zijn spreekbeurt nogal uit over de voor- en nadelen van migratie.”
  • “Toen mijn vaker met de buurman sprak over de voortuin weidden ze behoorlijk uit over alle bloemen en planten.”
  • “Het uitwijden van die broek kost toch meer tijd dan ik had gedacht.”
  • “Om gezondheidsproblemen te voorkomen worden bij de patiënt de bloedvaten ietwat uitgewijd.”

Heb je vaker een taalvraag? Of heb je zelfs een opdracht die geschreven of gecorrigeerd dient te worden? Benader dan gerust De Schrijfdokter en gebruik hiervoor ons offerteformulier. Of kijk op de pagina Tekst schrijven om te zien wat wij voor je kunnen doen. Wij hanteren altijd de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.