Te kort of tekort

Tekort of te kort – voor velen onder ons zal het altijd een nadenkertje blijven, omdat je niet altijd weet welke variant je moet gebruiken. Want beide varianten zijn tenslotte correct, het is echter wel afhankelijk van de context van de zin. We bespreken hier meerdere varianten van te kort of tekort.i

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Wanneer te kort

De woorden te kort worden los van elkaar geschreven als te kort in de letterlijke zin te weinig betekent. Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

  • “Mijn dochter had helaas één euro te kort om dat speelgoed te kunnen kopen.”
  • “Waarom zijn er in dit restaurant altijd menukaarten te kort?”

Wanneer tekort

Men dient dit woord aaneen te schrijven als er sprake is van een zelfstandig naamwoord. Men wil hiermee uitdrukken dat men ergens niet genoeg van heeft. We geven je enkele voorbeelden.

  • “Het tekort bij de overheid liep in de miljoenen.”
  • “Bij Artsen zonder Grenzen is er altijd een tekort een gekwalificeerd medisch personeel.”

Het aaneengeschreven woord tekort gebruiken we ook nog in andere gevallen, namelijk als het een onderdeel is van een werkwoord. We geven je meerdere voorbeeldzinnen die zo’n werkwoord in zich hebben.

  • “Jezelf tekortdoen is het domste wat er is!”
  • “Het is duidelijk dat de informatie op de website tekortschiet en niet toereikend is.”
  • ”Die zielige persoon voelt zich bij het minste of geringste al tekortgedaan.”
  • “Mijn klasgenoot is vroeger echt niets tekortgekomen.”

Heb je nog vragen over de woorden te kort of tekort, stel ze dan gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor een eventuele schrijf- of correctieopdracht mag je ons benaderen. Doe dit dan middels het offerteformulier. Binnen 24 uur heb je dan een passende offerte in de mailbox. Wat betreft de regels van de Nederlandse taal volgen wij de adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Upgraden vervoegen
Volgend bericht
Telefoonnummers schrijfwijze
Menu