Van tevoren of vantevoren

Bij de schrijfwijze van dit woord ontstaan dikwijls twijfels. Want wat is nu correct? Van tevoren of vantevoren? We kunnen je verklappen dat van tevoren de juiste schrijfwijze is. Het is een vaste combinatie die altijd op deze manier wordt geschreven. Dus met slechts één spatie na het woord van. Het heeft dan de betekenis van vooraf of voor die tijd.

We geven je enkele voorbeelden:

  • “Ik wist van tevoren dat het mis zou gaan.”
  • “Je moet je van tevoren wel een beetje voorbereiden.”
  • “Ik heb mijn zomervakantie ruim van tevoren geboekt.”
  • “Ik doe zoiets altijd van tevoren, achteraf is namelijk zo’n gedoe.”

Vantevoren of van te voren?

Beide varianten zijn niet correct. Opmerkelijk genoeg heeft het Genootschap Onze Taal in Den Haag daar een afwijkende mening over. Zij is namelijk bereid de afwijkende schrijfwijze vantevoren goed te keuren. Echter, er blijft maar één schrijfwijze over die te allen tijde correct is, namelijk van tevoren.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Is tevoren ook juist?

Ja, het woord tevoren is ook correct. Feit is wel dat de betekenis iets anders is. Tevoren kan ook worden beschouwd als eerder. Een voorbeeld wat dit betreft:

“Betaal je huur een maand tevoren, dan weet je zeker dat er geen problemen ontstaan.”

Kom je er niet uit met je tekst? Of heb je meerdere taalvragen die op deze site niet worden beantwoord, benader dan gerust De Schrijfdokter. En raadpleeg ons ook als je bijvoorbeeld voor je werk een stuk tekst moet schrijven dat lastiger blijkt dan gedacht. Je kunt dan vrijblijvend een offerte opvragen via ons offerteformulier.

Vorig bericht
Vanalles of van alles
Volgend bericht
Veelgesteld of veel gesteld
Menu