Veel of vele

Is het veel of vele? Er is wel degelijk een verschil. Het is echter wel zo dat wanneer je ze door elkaar gebruikt het niet foutief is. Je kunt dus eigenlijk geen fout maken. Het enige wat je zou kunnen overkomen is dat je de lezer met een ‘foutieve’ keuze op het verkeerde been zet, zij het minimaal. Dus de vraag is wat het verschil is bij de volgende twee zinnen:

      • “Veel wedstrijden van mijn favoriete club heb ik met vrienden in het stadion gezien.”
      • “Vele wedstrijden van mijn favoriete club heb ik met vrienden in het stadion gezien.”

Veel of vele – zie jij het verschil?

Op het eerste gezicht merk je niet direct een verschil. Toch is dat er wel. Daar waar je veel wedstrijden schrijft, krijg je het gevoel dat het om een haast ontelbare hoeveelheid wedstrijden gaat. Schrijf je vele wedstrijden, dan lijkt het erop dat je spreekt over bepaalde wedstrijden – weliswaar meerdere, maar je hebt het waarschijnlijk niet over een onbekende hoeveelheid wedstrijden die er nauwelijks toe deden.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

 

Nog een aantal voorbeelden om e.e.a. te verduidelijken:

  • “Veel fietsers maakten gebruik van de nieuwe tunnel onder het spoor.” (een grote groep fietsers, wie of hoeveel is hier niet belangrijk)
  • “Vele fietsers waren het niet eens met de bekeuring die zij kregen.” (afzonderlijke fietsers die het er niet mee eens waren)
  • “Veel antwoorden uit de zaal werden niet eens gehoord.” (een onbekende hoeveelheid antwoorden)
  • “Sommige vragen kennen vele antwoorden.” (veel afzonderlijke antwoorden)

Heb je nog vragen over bepaalde taalkwesties, vraag het gerust aan De Schrijfdokter. Of heb je voor je werk een opdracht gekregen om een stuk tekst te schrijven en kom je er niet uit, gebruik dan dit offerteformulier. Wellicht kunnen wij je helpen. We zullen dan vrijblijvend naar je tekst kijken en een passende offerte toesturen. Bij het bepalen van de juiste schrijfwijze van het Nederlands volgen wij de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal.

Vorig bericht
Veelgesteld of veel gesteld
Volgend bericht
Verexcuseren of excuseren
Menu