HAVO of havo

Weet jij wat de juiste schrijfwijze is? HAVO of havo? Of is het misschien wel h.a.v.o.? We gaan het je vertellen. Als we het hebben over bepaalde schooltypen gebruiken we altijd kleine letters. En ook de punten na de afzonderlijke letters zijn doorgaans verboden.

Enkele voorbeelden

  • “Mijn dochter van twaalf is een typisch havo-klantje.”
  • “Na alle proefwerken is gebleken dat hij het vwo-niveau goed aankan.”

Over welk onderwijstype je het ook hebt, de kleine letter blijft. Dat geldt dus ook voor de volgende onderwijsvormen: mavo, atheneum, lyceum, universiteit, etc. Ook als je de genoemde onderwijstypen in zijn geheel uitschrijft, schrijf je alleen kleine letters. We geven een voorbeeld:

  • “Als het gaat om voorbereidend wetenschappelijk onderwijs liggen de eisen tamelijk hoog.”
  • “Op deze openbare scholengemeenschap is er ook ruimte voor het montessorionderwijs.”

Nu volgen nog een aantal andere onderwijstypen die allemaal met een kleine letter worden geschreven: basisschool, pabo, roc, mbo, bso, moedermavo, hoger onderwijs, lager onderwijs, primair onderwijs, secundair onderwijs, kunstacademie, jenaplan, daltonschool, bijzonder onderwijs, lts, etc. 

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Wanneer gebruik ik een punt

Soms is het gebruik van punten bij het schrijven van onderwijstypen wel handig. Noodzakelijk is het echter niet. Maar soms kan het tot verwarring leiden als je de punten niet gebruikt. Hier zie je dat de afwezigheid van de punten stof tot nadenken geeft. Kijk zelf maar wat er in de tweede zin gebeurt:

  • “Het algemeen secundair onderwijs is van een behoorlijk niveau.”
  • “Het aso is van een behoorlijk niveau.”

HAVO of havo – uitzondering

In slechts één geval mogen we een hoofdletter schrijven als we het hebben over een onderwijstype. Dat mag alleen in een titel van een school, bijvoorbeeld: Gymnasium Voorburg, Universiteit Antwerpen, Hogeschool van Amsterdam, etc.

Heb je vaker problemen met bepaalde taalkwesties? Benader ons dan gerust met je vraag. Ook voor een offerte mag je contact met ons opnemen. De Schrijfdokter volgt altijd de richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Een paar is of zijn
Volgend bericht
Pannenkoek of pannekoek
Menu