Barbecue of bbq

Het is bijna niet voor te stellen dat iemand nog nooit heeft gebarbecued. Toch zullen er weinig eters zijn geweest die zich afvragen hoe je dat nou eigenlijk schrijft. Is het barbecue of bbq? Als afkorting wordt over het algemeen bbq gebruikt en het werkwoord kan worden geschreven als bbq’en. Maar toch, barbecue schrijf je met een c.

Barbecue of bbq – waar komt het vandaan

Hoe kan dit? Wij leenden dit woord uit het Engels. Het Engels heeft dit woord ook weer geleend, maar dan via het Spaanse barbacoa uit het Taíno, de taal van de indianen op Haïti. Het oorspronkelijke woord – gespeld als barbecoa – verwees naar een vlechtwerk dat de ene keer gebruikt werd om op te slapen en de andere keer om vlees op te bereiden.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

 

Dat wij het woord soms met een q schrijven in plaats van een c komt waarschijnlijk omdat de klank van het woord overeenkomt met de klank van de q in het Engels. Daaruit komen ook de afkorting bbq en het werkwoord bbq’en voort. Qua uitspraak is het niet logisch om het te schrijven als bbc en bbc’en.

Met het woord promiscue is hetzelfde aan de hand: je schrijft -cue maar je hoort een q. Toch zijn er ook in het Nederlands woorden die op -que eindigen – denk bijvoorbeeld aan: toque en boutique. Het verschil is dat deze woorden uit het Frans afkomstig zijn. Daar klinkt de uitgang -que als een k. Dus wat je uiteindelijk ook schrijft – barbecue of bbq – beide versies zijn correct.

De Schrijfdokter houdt tijdens het schrijven en corrigeren rekening met de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Bang voor of bang van
Volgend bericht
Barbecuen of barbecueën
Menu