Barbecuen of barbecueën

Een aantal jaar na de start van het nieuwe millennium is er een pakket aan nieuwe officiële spellingsregels ingevoerd. Volgens deze nieuwe regels moet een trema worden geplaatst op barbecueën. Daartegenover staat de ingeburgerde spelling die uitging van barbecuen. Aan deze spelling is weinig op te merken. Er zijn bijvoorbeeld op deze manier geen problemen voor de uitspraak. Daarom zijn er ook taal- en spellinggidsen die beide vormen hebben opgenomen.

Barbecuen of barbecueën – met of zonder trema

De nieuwe spelling gaat uit van de basisregels van stam + en voor werkwoorden. In het geval van barbecueën is barbecue de stam van het werkwoord. Het heeft ermee te maken dat de “e” in barbecue deel uitmaakt van de eindklank kjoe.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

 

De stam van een werkwoord is belangrijk voor de vervoeging. Als je kijkt naar het tegenwoordig deelwoord (barbecuend / barbecueënd) en het hele werkwoord (barbecueën / barbecueën) wordt soms afgeweken van de officiële spelling. Dit gebeurt niet als het om de andere vervoegingen gaat:

  • Ik barbecue                                      
  • Ik barbacuede
  • Hij barbecuet                                   
  • Hij heeft gebarbecued

Hier wordt duidelijk dat de stam erg belangrijk is. De hij-vorm is normaal gesproken stam + t. Als je dan uit zou gaan van barbecuen zou het hij barbecut worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom gaat de officiële spelling uit van barbecueën. Overigens is het ook mogelijk om het te hebben over bbq’en als je uitgaat van de afkorting. Dit kan dan ook op zijn Engels worden uitgesproken, namelijk biebiekjoewen. Dezelfde dubbele vormen zie je als je het hebt over de persoon die barbecuet. Officieel is het barbecueër, maar ook barbecuer komt voor.

Heb je nog vragen over dit toch wel aparte werkwoord, stel ze gerust. Ook als je graag een offerte wilt ontvangen, kun je ons benaderen. Gebruik hiervoor dan dit offerteformulier. Tijdens het schrijven en corrigeren hanteert De Schrijfdokter altijd de regels en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Barbecue of bbq
Volgend bericht
Cadeau of kado
Menu