Jaren 70 of jaren ’70

Als je een apostrof ziet staan, betekent dit over het algemeen dat je iets mist; er zijn letters of iets dergelijks geschrapt. Maar hoe zit dit als je het hebt over de jaren 70 of jaren ’70?

Jaren 70 – een periode, geen jaartal

Je zou kunnen beweren dat in dit geval de 19 is weggehaald en je daarom een apostrof nodig hebt. Toch klopt dit niet. Je zou namelijk nooit zeggen: dat was in de jaren 1970. Je benoemt hier namelijk een periode en niet één jaartal. Daarnaast zie je dat de spellinggidsen de voorkeur geven aan het uitschrijven van het getal in deze situatie. Het leest fijner als je jaren tachtig ziet staan in plaats van jaren 80. Al is dit geen noodzaak.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Wanneer wél een apostrof

Er zijn situaties waarin je wel de 19 weglaat en vervangt door een apostrof, maar alleen in gevallen waar je één of meerdere specifieke jaartallen benoemt: het EK van ’88.

Het wordt wel steeds normaler om ook bij het benoemen van een periode aan te geven om welke eeuw het gaat. Dit gebeurt om duidelijk te maken of je het hebt over de twintigste eeuw of de eenentwintigste. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt een woordgroep als van deze eeuw toevoegen of je kunt het hebben over de jaren 1920. Deze laatste formulering is een stuk korter en wordt daarom steeds meer gebruikt.

Heb je vaker een vraag over dit soort kwesties? Stel deze gerust aan De Schrijfdokter. Of wil je graag dat wij een opdracht uitvoeren? Benader ons dan voor een scherpe offerte. Deze heb je dan binnen 24 uur in je mailbox. De Schrijfdokter volgt altijd de richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Jarige Job
Volgend bericht
Jood of jood
Menu