Jarige Job

Je verjaardag is een speciale dag. Cadeautjes, visite en taart worden aangevuld met een speciale naam voor die dag: je bent de jarige job (of jarige jet). Maar waarom schrijf je dat nou zo? Waar de job in deze uitdrukking en de naam jet voor een vrouwelijke jarige vandaan komen, is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de alliteratie (tweemaal de letter j dus) tussen de namen en het woord jarige. Het hadden net zo goed twee andere namen met een j kunnen worden.

Jarige Job

Jarige jet en houten klaas

Wat wel helder is, is dat de namen in de uitdrukking niet met een hoofdletter worden geschreven. Hetzelfde geldt voor uitspraken als gekke henkie en houten klaas. De namen in deze uitdrukkingen zijn namelijk als het ware losgekoppeld van hun originele functie. Ze zijn geen eigennamen meer, maar onderdeel geworden van een vaste combinatie van woorden. Bovendien wordt jarige job met een b geschreven, omdat dat nou eenmaal de schrijfwijze was van deze naam toen deze in de uitdrukking is opgenomen. Pas daarna is ook de variant jop in gebruik geraakt.

Wil jij een boek met de 150 meest gemaakte fouten in de Nederlandse taal (ong. 200 pagina’s)? Klik hier voor een voorproefje! Voor een e-book betaal je slechts € 5,-. Wil je een geprinte versie gratis thuisgestuurd krijgen? Dan bedragen de kosten € 19,50. Mail me op info@deschrijfdokter.com of app me op 06 – 14 87 45 86. 

Heb je vaker taalvragen waar je niet direct een antwoord op kan vinden op internet? Stel de vragen gerust aan De Schrijfdokter. Ook mag je ons benaderen voor het verkrijgen van een scherpe offerte. De Schrijfdokter houdt zich altijd aan de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Inrijden of in rijden
Volgend bericht
Jaren 70 of jaren ’70
Menu