Lang geleden of langgeleden

Lang geleden of langgeleden – wat is juist? Als je puur de standaardregels volgt, mag je lang en geleden niet aan elkaar schrijven. Toch zijn beide opties – als je wat minder strikt kijkt – prima te gebruiken.

Bepaalde combinaties van woorden worden in de loop van de tijd zo vaak als vaste combinatie gebruikt dat ze ingeburgerd raken. Dit is bijvoorbeeld het geval als het tweede deel van de combinatie een tegenwoordig of voltooid deelwoord is. Denk aan woorden als welvarend, tijdrovend, goedgemutst en lichtbewolkt. Dit waren in eerste instantie losstaande woorden, maar mochten op een gegeven moment toch aan elkaar geschreven worden volgens de spellingsregels. Zeker ook omdat deze woorden juist als combinatie een eigen betekenis hebben gekregen.

Langgeleden

Hetzelfde geldt voor langgeleden. Wordt het aan elkaar geschreven, dan betekent het zoiets als ‘vroeger’ of ‘toen in die tijd’. Officieel gezien is het niet correct om er één woord van te maken, maar het mag wel. Er zijn wel samenstellingen met geleden die officieel mogen volgens de spellingsregels, namelijk pasgeleden en kortgeleden. Toch zijn er gevallen waarin het beter is om te kiezen voor lang geleden. Kijk eens naar de volgende zinnen:

  • Het is zo lang geleden dat zij gitaar had gespeeld dat ze er zere vingers van kreeg.
  • De laatste keer dat hij had gerookt was alweer erg lang geleden.

In deze gevallen is er sprake van een extra bepaling die iets zegt over lang en niet over geleden. Dan is het dus altijd beter om de beide woorden los van elkaar te gebruiken.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Mocht je vaker taalvragen hebben over kwesties zoals lang geleden of langgeleden? Stel ze dan gerust aan De Schrijfdokter. Wil je graag een offerte? Ook dan kun je ons benaderen. Wij hanteren de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Mits of tenzij
Volgend bericht
Kleinste of kleinsten
Menu