LED of led

LED of led – wat is juist? Tegenwoordig worden deze soort lampjes steeds vaker gebruikt. Daarom zie je het steeds vaker terug in de media. Helaas is het woord in de media vaak niet correct geschreven. De juiste schrijfwijze is met kleine letters. Maar er is nog iets. Moet er nou een streepje tussen de twee woorden of juist niet?

Ledlampjes

De afkorting staat voor light emitting diode. Het is dus een afkorting, maar door de jaren heen is deze ingeburgerd geraakt. Bovendien wordt deze afkorting als één woord uitgesproken en niet in losse letters el-ee-dee. Bij samenstellingen met afkortingen die op deze manier worden uitgesproken, worden deze over het algemeen als één woord gezien en bijvoorbeeld ook zonder punten geschreven en verkleind net als alle andere woorden. Denk aan vipje en bacootje.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Andere voorbeelden van dit fenomeen zijn:

  • hivbesmetting of hiv-besmetting
  • wifiversterker of wifi-versterker
  • vipkaartjes of vip-kaartjes
  • pinpas of pin-pas

Overigens mag eventueel voor de leesbaarheid een streepje worden toegevoegd. Zeker als het gaat om een langere samenstelling is een streepje wel toegestaan: led-noodverlichting.

Voor meer informatie over dit soort taalkwesties – alsook voor het opvragen van een offerte – mag je altijd De Schrijfdokter benaderen. Wij volgen de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

 

Vorig bericht
Kleinste of kleinsten
Volgend bericht
Leukste of meest leuke
Menu