Kleinste of kleinsten

Kleinste of kleinsten – wat is correct? Wanneer gebruik je in de volgende zin een n en wanneer niet? Vrouwen op de Filipijnen zijn de kleinste(n) ter wereld. Het antwoord is simpel: beide vormen zijn mogelijk, maar het ligt aan de betekenis van de zin of je de n moet gebruiken of niet. Deze zin kan namelijk afhankelijk van de toevoeging of weglating van die ene letter twee dingen betekenen:

  1. Van alle vrouwen ter wereld zijn de Filipijnse vrouwen het kleinst.
  2. Van alle mensen ter wereld zijn Filipijnse vrouwen het kleinst.

Kleinste

In het eerste geval gebruik je de n niet. De zin wordt dan dus Vrouwen op de Filipijnen zijn de kleinste ter wereld. Het woord kleinste is in dit geval namelijk gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord. De zin wordt zo gelezen dat het woord vrouwen achter kleinste is weggelaten. Dit is dus ook een goede vuistregel om toe te passen: kun je een woord toevoegen dat in de rest van de zin voorkomt en dus is weggelaten zonder dat de betekenis verandert? Dan hoef je geen n toe te voegen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Kleinsten

Hieruit kun je ook afleiden waarom Vrouwen op de Filipijnen zijn de kleinsten ter wereld als betekenis heeft dat het gaat om alle mensen ter wereld in plaats van alle vrouwen. In deze zin is kleinsten gebruikt als een zelfstandig naamwoord en is er dus niks weggelaten. Je kunt dit testen door het woord mensen of personen toe te voegen. Verandert er niks aan de betekenis? Dan moet je inderdaad kleinsten schrijven in plaats van kleinste.

Vorig bericht
Lang geleden of langgeleden
Volgend bericht
LED of led
Menu