Omdat of doordat

Misschien is deze taalvraag een van de lastigste van allemaal. Is het omdat of doordat? Dat komt omdat er wel degelijk een verschil zit tussen beide varianten, maar in de praktijk wordt het welhaast door iedereen door elkaar gebruikt. Dat maakt het anderzijds ook weer gemakkelijker, omdat de meesten je mogelijke fout niet eens opmerken.

Omdat of doordat – het verschil

Gebruik je het woord doordat, dan wil je in de zin een oorzaak van iets aanduiden. Gebruik je daarentegen het woord omdat, dan duidt je ofwel een reden, ofwel een oorzaak aan. We geven je enkele voorbeelden om e.e.a. te verduidelijken.

Voorbeeldzinnen met reden:

  • “Omdat hij zich niet zo lekker voelde, is hij maar niet naar zijn werk gegaan vandaag.”
  • “Je ruikt eraan, omdat je weet dat deze bloem een heerlijke geur afgeeft.”
  • “Omdat er werkelijk zoveel files op de A2 stonden, hebben we besloten thuis te blijven.”

Voorbeeldzinnen met oorzaak:

  • “Doordat het venster niet gesloten was, sijpelde de regen moeiteloos naar binnen.”
  • “Ik ging hard onderuit, doordat ik niet had opgemerkt dat er een bananenschil op straat lag.”

Als je bovenstaande zinnen bekijkt, merk je dat de verschillen miniem zijn. Het is daardoor lastig om – als je praat – snel te bepalen welke variant je moet gebruiken. Het is zelfs zo dat het Genootschap Onze Taal in Den Haag (deze organisatie is leidend als het gaat om het juiste gebruik van de Nederlandse taal) aangeeft dat een echte duidelijke richtlijn nauwelijks is aan te geven.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Hoe was het vroeger?

Er wordt zelfs gesteld dat er voor 1860 niet eens een verschil bestond tussen beide woorden. Waarom er nu dan toch wordt gesuggereerd dat een minimaal verschil aanwezig is, is niet helemaal duidelijk. Grofweg kan worden gesteld dat het probleem van omdat of doordat eigenlijk niet bestaat en je vrij bent om je eigen keuze hierin te maken.

Heb je vaker dit soort taalvragen, stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Binnen 24 uur krijg je altijd een reactie van ons. Ook bij een offerteaanvraag reageren wij altijd binnen een dag. Gebruik hiervoor ons offerteformulier.

Vorig bericht
Ofwel of oftewel
Volgend bericht
Dan of als
Menu