Rechterhand of rechter hand

Rechterhand of rechter hand – wat is juist? Zoals vaker het geval is, moet je naar de betekenis kijken om te bepalen of je te maken hebt met één of twee woorden. Rechter- kan een vaste eigenschap zijn van iets of niet. Wat wordt hiermee bedoeld? Als je kijkt naar het voorbeeld hand, dan is het duidelijk dat jouw lichaam doorgaans twee handen heeft. Dus is rechter (of linker) in dit geval een vaste eigenschap. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de rechterrijstrook. Ook als je tegen de richting in rijdt, is het de rechterrijstrook.

Rechter laars – uitzondering

Stel, er staan allemaal rechterlaarzen op een rij en je wilt specifiek zeggen dat de laars die het meest rechts staat van jou is. In dat geval is rechter- geen vaste eigenschap. Jouw laars had ook helemaal links in het rijtje kunnen staan. Dan zeg je: De rechter laars is van mij. Je ziet dat rechter hier als een bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt. Het had net zo goed een zwarte laars kunnen zijn. Toevallig is het in dit geval de rechter laars.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Het is niet per se fout om rechter aan een zelfstandig naamwoord te schrijven, ook als het niet om een vaste eigenschap gaat. Je kunt het bijvoorbeeld prima hebben over het rechterglas en het linkerglas. Al heeft dit niet onze voorkeur. Wil je echter benadrukken dat het heel toevallig is dat het ene glas links en het andere rechts staat, dan kun je het beter schrijven als rechter glas en het linker glas.

Het is goed om te beseffen dat het al dan niet los of aan elkaar schrijven met deze combinaties veel kan vertellen. Zoals je hierboven al zag, kan een spatie het verschil maken tussen de laars die toevallig rechts staat en de laars die aan je rechtervoet moet.

Vind je deze taalkwestie van rechterhand of rechter hand lastig en heb je er een vraag over? Stel ‘m gerust aan ons. Ook voor een offerte kun je ons benaderen. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

 

Vorig bericht
Onlinecursus
Volgend bericht
Niet-roker of niet roker
Menu