Rubber laarzen

Rubber laarzen of rubberlaarzen – wat is correct? Als je wilt weten of je spreekt van een kunststoffen of een kunststof hoes – of zoals hierboven vermeld: rubber laarzen of rubberlaarzen – is het handig om wat meer te weten over stofnamen.

Wat is een stofnaam?

Een stofnaam is de term voor woorden die aangeven waar iets van gemaakt is, het soort materiaal. Wordt zo’n stofnaam als een bijvoeglijk naamwoord gebruikt, dan eindigt het woord op -en. Bijvoorbeeld: een katoenen shirt, een glazen vaas. Toch zijn er ook bijvoeglijk gebruikte stofnamen die geen -en krijgen. Dat zijn de woorden die uit andere talen afkomstig zijn (latex handschoenen en denim jas). En dan is er nog een derde groep, namelijk de stofnamen die zowel zonder als met de uitgang -en­ gebruikt kunnen worden, zoals rubber(en) en silicone(n).

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Kunststof of kunststoffen

Kunststof valt in die laatste categorie. In dit geval zie je terug dat er een voorkeur is. Er zal sneller voor kunststof hoes worden gekozen. Dat zie je ook aan de volgende samenstelling die een vaste vorm heeft gekregen: kunststofvezels. Als kunststoffen een gangbaardere variant was geweest, had de samenstelling naar alle waarschijnlijkheid een andere vorm gehad.

Mocht je vaker een vraag hebben als deze, stel ‘m gerust. Ook voor het opvragen van een offerte kun je bij ons terecht. Gebruik hiervoor dan ons offerteformulier. De Schrijfdokter volgt altijd de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Kunnen, willen en zullen
Volgend bericht
Meervoud minister-president
Menu