Oosten met hoofdletter

Schrijven we nu Oosten of oosten? Het wordt je niet gemakkelijk gemaakt, want beide opties zijn correct. Het is echter wel afhankelijk van de context. De uitleg op de pagina heeft vanzelfsprekend ook betrekking op de andere windrichtingen.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Oosten of oosten – de algemene regel

Over het algemeen worden de namen van windrichtingen met een kleine letter geschreven. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

  • “Gisteren waaide de wind uit het noordoosten, vandaag uit het westen.”
  • “Je zal maar in het noorden van Finland wonen, daar is het koud!”
  • “Als het hier winter wordt, heb ik altijd zo’n zin om naar het zuiden van Spanje te verhuizen.”

Er zijn genoeg momenten waarop een hoofdletter noodzakelijk is. Zeker als het gaat om een topografische of aardrijkskundige aanduiding zijn we verplicht een hoofdletter te schrijven. Kijk maar even naar de volgende voorbeelden: Zuid-Europa, Noordwest-Nederland, Midden-Amerika, West-Duitsland, Rotterdam-Zuid, etc.

Of: “Alle wijzen komen uit het Oosten.” Waarom schrijven we hier een hoofdletter? Je zou kunnen zeggen dat het ook hier een windrichting betreft. Dat is tenslotte de richting waar die wijzen ook echt vandaan komen. Toch schrijven we een hoofdletter omdat hier een geografisch gebied bedoeld wordt. En zo kan ook het Westen (het Wilde Westen) met een hoofdletter worden geschreven. Bijvoorbeeld als men spreekt over het kapitalistische West-Europa en Noord-Amerika.

Heb je hier nog steeds vragen over – of over Westen of westen, etc. – vraag het De Schrijfdokter. Wij helpen je graag met je taalvragen. Benader ons dan via de mail, telefoonnummer of offerteformulier. Voor het hanteren van de juiste regels volgen wij de adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Werk gerelateerd
Volgend bericht
Vanalles of van alles
Menu