Sint juttemis

De correcte schrijfwijze is sint-juttemis. Dat is dus zonder een hoofdletter (men verwijst hier tenslotte niet naar een bestaande heilige) en met een streepje in het midden. Dat is de enige correcte schrijfwijze. De volledige uitdrukking is overigens: ‘met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen’.

Wanneer sint-juttemis

Hierboven staat het eigenlijk al beschreven. Je gebruikt deze uitdrukking als je verwacht dat het nooit gaat gebeuren. We geven je een voorbeeld:

  • “Voordat die twee gaan trouwen, moeten we zeker wachten tot sint-juttemis.”

Historie

De uitdrukking ‘met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen’ is niet zomaar ontstaan. Schijnbaar is de naam jutte afgeleid van Judith, een Bijbelse heldin. Haar naamdag zou op 17 augustus vallen. In die periode van het jaar ligt er natuurlijk geen ijs. En kalveren kunnen sowieso niet dansen. Vandaar de conclusie: nooit.

  Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Het is echter wel zo dat er verschillende versies van dit verhaal bestaan. Niet iedereen is overtuigd van de versie hierboven beschreven. Anderen beweren namelijk dat het een verbastering is van jodenmis. Dat zou kunnen kloppen, omdat joden geen mis kennen. En dat is dus wederom een verwijzing naar nooit.

Varianten

  • “Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.”
  • “Op de eerste zondag die midden in de week valt.”
  • “In het jaar één, als de uilen preken.”

Heb je nog meer taalvragen, stel ze gerust. Ook voor een vrijblijvende offerte kun je ons benaderen. Doe dit dan via ons offerteformulier. Wat betreft de Nederlandse taal hanteren wij de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal.

Vorig bericht
Blijkbaar of schijnbaar
Volgend bericht
Caissière of kassière
Menu