Caissière of kassière

Wat is correct?

Wie zit er bij jou in de supermarkt achter de kassa? Is dat een caissière of een kassière? Qua spelling maakt het in ieder geval niet uit. Beide vormen zijn correct. We geven een paar voorbeelden:

  • “De caissière scant de producten razendsnel.”
  • “De kassière vraagt telkens vriendelijk aan de klanten of men een bonuskaart heeft.”

Het ene woord is afgeleid van het Franse caisse dat kassa betekent. Daarom staat er ook een i in het woord. Kassière is de vernederlandste variant daarop. Het woord caissière kan door zijn Franse afkomst op twee manieren worden uitgesproken: kèsjère en kasjère.

 

Top 25 Irritantste Taalproblemen

Gratis download!

Inclusief heldere uitleg! En wij vragen niet om uw gegevens of mailadres.

 

Caissière of kassière

Inmiddels zijn er ook andere woorden voor caissière in omloop. Denk aan: kassameisje, kassajongen of de genderneutrale kassamedewerker. Een reden voor het ontstaan van deze varianten is dat caissière alleen een vrouwelijke vorm heeft. Je zou kunnen zeggen: kunnen we van kassière dan niet kassier maken als er een man achter de kassa zit? Het probleem daarvan is dat een kassier niet slechts achter een kassa zit, maar de kas ook echt beheert. Een kassier heeft dus meer verantwoordelijkheid dan een kassière.

caissière of kassière

Kassierster

Onze zuiderburen hebben zelfs nog een derde vorm in gebruik. Een vrouwelijke kassière wordt daar ook wel een kassierster genoemd. Dus:

“De kassierster heeft zeker en vast alle producten gescand.”

 

Heb je nog meer taalvragen? Raadpleeg dan gerust De Schrijfdokter met jouw prangende vraag. Ook voor het opvragen van een offerte kun je ons benaderen. Gebruik hiervoor dan het offerteformulier. Dan heb je binnen 24 uur een reactie van ons in de mailbox.

De Schrijfdokter hanteert altijd de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Zij is in Nederland de leidende organisatie als het gaat om de Nederlandse taal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.