Ofwel of oftewel

Welke variant is juist?

Ofwel of oftewel? Of zijn beide varianten correct? Inderdaad, beide varianten zijn te gebruiken. Maar let dan wel even op de context. Want in een enkel geval is de ene variant beter dan de andere. We geven je een paar voorbeelden waarin beide opties mogelijk zijn.

  • “Onze hond, ofwel onze viervoeter, heeft het zo’n 16 jaar volgehouden.”
  • “Onze hond, oftewel onze viervoeter, heeft het zo’n 16 jaar volgehouden.”
  • “Heerlijk om ’s morgens een lekkere bak koffie, ofwel het zwarte goud, naar binnen te gieten.”
  • “Heerlijk om ’s morgens een lekkere bak koffie, oftewel het zwarte goud, naar binnen te gieten.”

Ofwel of oftewel- betekenisverschil

In bovenstaande zinnen is het gebruik van ofwel of oftewel correct. Telkens wordt hiermee aangegeven dat een andere benaming voorradig is. Is er dan echt geen verschil tussen beide varianten? Ja, toch wel. Met name ofwel kan wel degelijk een iets andere betekenis hebben. Kijk maar eens naar de volgende voorbeeldzinnen:

   • “We moesten ofwel linksaf, ofwel rechtsaf. Rechtdoor was niet mogelijk.”
   • “Wat drink je het liefst? Cola ofwel sinas?” (of is hier een natuurlijke een betere optie, maar ofwel is zeker mogelijk)

Ofwel of oftewel

Letterlijke betekenis

Als je naar de letterlijke betekenis kijkt van oftewel, dan is dit zeer te vergelijken met met andere woorden. Als je dus een zin hebt waarin je met andere woorden wilt schrijven, gebruik dan gerust oftewel. Ofwel kun je het best gebruiken als je duidelijk een verschil wilt aangeven tussen twee opties. Dus ofwel dit, ofwel dat.

Heb je vaker vragen over dit soort zaken of wellicht andere taalkwesties? Benader dan gerust onze mensen van De Schrijfdokter. Wij zitten klaar om je vragen te beantwoorden. Binnen 24 uur krijg je altijd een reactie van ons. Heb je een opdracht en wil je deze graag geschreven of verbeterd zien, maak dan gebruik van het offerteformulier. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.